طلاق یک اتفاق مهم برای کودکان است و بر این اساس لازم است والدین با آگاهی از احساسات کودکان به روش درست خبر طلاق را به آنها بدهند.
به گزارش خط سلامت در زیر برخی راه کار ها برای والدین هنگام دادن خبر طلاق به کودکان ارائه شده است.
طلاق والدین و آماده سازی کودک
والدین تلاش کنند هر گونه تعارض آشکار، بحث های بالا گرفته، شدید و صحبت های قانونی در مورد طلاق را دور از چشم کودک انجام دهند.
والدین باید پریشانی ایجاد شده در انجام فعالیت های مرتبط با کودک را به واسطه طلاق به حداقل برسانند. مشاجرات و مباحث منفی با همسر را به جلسات درمانی و بیرون از خانه محدود کنند.
اطلاع دادن طلاق به کودک
والدین باید زمانی که نسبت به تصمیم خود در مورد طلاق مطمئن شدند، با کودک نسبت به تصمیمی که گرفته اند صحبت کنند. اگرچه این کار راحت نیست، اما بهتر است خود را برای این مکالمه از قبل آماده کرده باشند. تلاش کنند همسر در این مکالمه حضور داشته باشد و در اطلاع دادن به کودک شرکت کند. از قبل تمرین کنند این مکالمه را عاری از هر گونه احساساتی مانند ناراحتی، خشم، گناه یا تقصیر پیش ببرند.
این مکالمه باید متناسب با سن، سطح رشد و خلق و خو کودک باشد. باید همواره حاوی این پیغام باشد که آنچه در شرف وقوع است، مسئله ای بین والدین است و هیچ تقصیری به گردن کودک نیست. اغلب کودکان احساس می کنند طلاق والدین شان تقصیر آنها است. در نتیجه، ضرورت دارد که والدین همواره این پیام را به کودک مخابره کنند.
به کودک بگویند گاهی والدین روش دوست داشتن یکدیگر را تغییر می دهند یا نمی توانند بر سر موضوعاتی به توافق برسند و مجبور می شوند جدا از هم زندگی کنند. به کودک یاد آوری کنند والدین و کودک همواره در کنار هم خواهند بود و از هم جدا نخواهند شد. والدین و کودکان هیچ گاه از دوست داشتن یکدیگر خسته نمی شوند و به رغم اینکه گاهی دچار اختلافاتی می شوند، همیشه به یکدیگر عشق می ورزند.
برای اینکه کودک را برای وارد شدن به این فرآیند پرتنش آماده کنند، تا حد امکان به او اطلاعات مناسب و صادقانه بدهند. به تمام سؤالات کودک با صداقت پاسخ دهند. به یاد داشته باشند کودکان نیازی به دانستن تمام دلایل طلاق والدین ندارند. برای کودک کافی است که بداند چه تغییراتی در زندگی روزمره او اتفاق خواهد افتاد و چه چیزهایی دیگر اتفاق نخواهد افتاد.
برای کودکان کوچک تر کافی است که به آنها بگویند: قرار است مامان و بابا در خانه های جدا زندگی کنند و در نتیجه بیش از این با هم دعوا نخواهند کرد اما هر دو تو را خیلی دوست دارند و به تو عشق می ورزند.
کودکان بزرگ تر نسبت به اتفاقاتی که در حال وقوع است، هوشیارتر هستند و سؤالات بیشتری نسبت به فرآیند طلاق والدین خواهند داشت.
مدیریت واکنش های کودکان
به کودک بگویند درباره این جریان ناراحت هستند و برای احساسات و ناراحتی او اهمیت قائل اند. به کودک تضمین دهند احساس ناراحتی اش طبیعی است. به کودک بگویند «میدانم خیلی ناراحت هستی، به نظرت کاری هست که با انجام آن حس بهتری پیدا کنی؟» یا به او بگویند هر دو دوستش دارند و بابت اینکه قرار است جداگانه زندگی کنند، متأسف هستند.
همه کودکان در همان زمانی که از جدایی والدین مطلع می شوند، واکنش نشان نمی دهند. در طلاق والدین باید به کودک نشان دهند اشکالی وجود ندارد و هر زمانی که او احساس آمادگی کند، می توانند در این مورد بیشتر صحبت کنند. بعضی از کودکان تلاش می کنند با نشان دادن رفتارهای مطیعانه و تظاهر به اینکه همه چیز رو به راه است، رضایت والدین را کسب کنند یا با اجتناب از هر گونه احساس ناخوشایند مرتبط با جدایی والدین احساسات ناراحتی و خشم خود را نسبت به اخبار طلاق انکار کنند.
در بعضی مواقع دیگر این تنش در موقعیتهای دیگر مانند مهد کودک، مدرسه، بازی با دوستان یا در الگوی خواب و خوردن کودک مشخص می شود.
کودکان رفتارهای ترس، نگرانی یا بی توجهی نسبت به جدایی والدین را بروز می دهند، می خواهند بدانند برای زندگی روزمره آنها چه اتفاقی خواهد افتاد و چه تغییراتی رخ خواهد داد.
والدین باید آماده باشند به این سؤالات پاسخ دهند:
با کدام یک از شما زندگی خواهم کرد؟
کجا به مدرسه خواهم رفت؟
آیا باید به جای دیگری نقل مکان کنم؟
هر والد کجا زندگی خواهد کرد؟
آیا می توانم همچنان دوستانم را ببینم؟
آیا می توانم همچنان به فعالیت های مورد علاقه ام بپردازم؟
والدین تلاش کنند به تمام این سؤالات با صداقت و روشنی پاسخ دهند. البته شاید به نظر نیاید، اما صادق بودن در پاسخ به تمام این سؤالات زمانی که کودک نگران است و احساس ناراحتی شدید می کند، کار چندان راحتی نیست ولی باید بدانند گفتن آنچه کودک در حال حاضر نیاز دارد بداند، در هر شرایطی بهترین کار است. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.