بیش فعالی و نقص توجه، کودکانی را توصیف می کند که دائما در حال حرکت و جنب و جوش هستند و نمی توانند توجه را برای مدت طولانی حفظ کنند. به گزارش خط سلامت پژوهش ها نشان داده است رژیم غذایی کودکان مبتلا به بیش فعالی و نقص توجه، نقش مهمی در افزایش یا کاهش علایم آن ها ایفا می کند.
بیش فعالی و نقص توجه
بیش فعالی و نقص توجه نوعی اختلال عصبی رشدی است که کودک را با مشکلات رفتاری فراوانی مواجه می کند. پژوهش ها نشان داده است مصرف برخی مواد غذایی منجر به کاهش علایم بیش فعالی و نقص توجه می شود؛ برخی از این موادغذایی مفید عبارت است از:
اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6
کنجد، تخم کدو تنبل و تخم گل آفتابگردان، منابع غنی امگا 6 هستند. ثابت شده است بیش فعالی و نقص توجه با افزایش مصرف اسیدهای چرب بهبود مییابد. اسیدهای چرب ضروری عبارتند از: اسیدهای چرب امگا 3، امگا 6 .
مغز انسان حدود 6 درصد چربی دارد که اسیدهای چرب امگا 3 سهم بیشتری را به خود اختصاص داده است. یکی از نقشهای مهم اسیدهای چرب مفید، تسهیل ارتباط بین سلولهای مغز است. اسید چرب امگا 3 که برای رشد و عملکرد مغز ضروری است حافظه و کمبودهای رفتاری و شخصیتی را بهبود می بخشد.
یافتههای مطالعات نشان داده است کودکان مبتلا به بیش فعالی دارای سطح پایینتری از اسیدهای چرب ضروری هستند که در نتیجه آن، مشکلاتی در یادگیری، رفتار، کیفیت خواب و عملکرد سیستم ایمنی بدنشان ایجاد می شود؛ مطالعه ای نشان داده است پسران 6 تا 12 سال که دارای سطح پایین اسیدهای چرب امگا 3 هستند، کم خوابی بیشتری را گزار ش می دهند.
همچنین مشخص شده است ماهی تن، قزلآلا، ساردین و ماهی کولی و تخم کتان همگی تأمینکننده اسیدهای چرب امگا3 هستند. مصرف دو عدد ماهی در هفته برای این کودکان مبتلا به بیش فعالی و نقص توجه توصیه میشود.
کلسیم
کمبود کلسیم منجر به بیش فعالی و نقص توجه می شود. بنابراین میتوان با تنظیم یک برنامه غذایی مناسب حاوی کلسیم نظیر شیر، پنیر، ماست، نان، بستنی، سبزیجات برگ سبز مانند کلم، برگهای سبز شلغم، یا مکملهای کلسیم، این کمبود را بر طرف کرد.
منیزیم
نتایج برخی از بررسیها نشان دادهاند کمبود منیزیم در کودکان مبتلا به بیش فعالی و نقص توجه دیده می شود، به طوری که با دریافت منیزیم بیش فعالی در آنان به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. منابع غذایی حاوی منیزیم عبارتند از: مغزها، حبوبات، غلات آسیاب نشده و سبزیجات برگ تیره و شیر.
روی
یافتههای مختلف ارتباط بین کمبود روی و اختلال بیش فعالی و نقص توجه را نشان داده است، به طوری که سطح سرمی روی در کودکان مبتلا به بیش فعالی و نقص توجه به طور قابل توجهی پایینتر از کودکان طبیعی بوده است.
کمبود روی در کودکان مشکلاتی از قبیل خشونت، کج خلقی، گریههای زیاد، بیزاری و نفرت و ناتوانی در تمرکز را ایجاد میکند.
گوشت، گوشت پرندگان، شیر و محصولات لبنی 80 درصد کل میزان روی مواد غذایی را تشکیل میدهند. جگر، پنیر، غلات کامل، لوبیاهای خشک، مغزها و محصولات سویا نیز منابع نسبتاً خوب روی هستند.
ویتامینهای گروه B
کمبود ویتامینهای گروه B در کودکان مبتلا به بیش فعالی و نقص توجه شایع است. نتایج یک مطالعه روی 27 کودک مبتلا به بیش فعالی نشان داد مصرف روزانه 200 تا 300 گرم فسفاتیدیل سرین به مدت 2 ماه منجر به بهبودی قابل توجهی (92 درصد) در ظرفیت یادگیری و رفتاری آنان شده است. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.