بلوغ زودرس یکی از مواردی است که متخصصان معتقدند والدین باید نسبت به آن آگاه باشند.
به گزارش خط سلامت بلوغ به طور معمول در دخترها بین ۸ تا ۱۳ سالگی و در پسرها بین ۹ تا ۱۴ سالگی اتفاق می افتد. اگر علایم آشکار بلوغ قبل از ۸سالگی در دخترها و قبل از ۹ سالگی در پسرها نمایان شود؛ متخصصان بلوغ زودرس را تشخیص می دهند.
انواع بلوغ زودرس
تا کنون دونوع بلوغ زودرس شناسایی شده است.
بلوغ زودرس عمومی
شایع ترین نوع بلوغ زودرس ، بلوغ زودرس عمومی است. بلوغ زودرس عمومی شبیه بلوغ نرمال است؛ با این تفاوت که کمی زودتر اتفاق میافتد. در این نوع بلوغ زودرس، افزایش ترشح هورمونهای جنسی باعث تغییرات ناشی از بلوغ میشوند.
بلوغ زودرس محیطی
بلوغ زودرس محیطی نسبت به نوع عمومی شیوع کمتری دارد. این نوع از بلوغ زودرس، معمولاً به نقص در تخمدانها، بیضهها، غدد آدرنال یا کمکاری تیروئید مربوط میشود این درحالی است که عملکرد مغز و غده هیپوفیز در آن نقشی ندارند.
علائم بلوغ زودرس
بلوغ و بلوغ زودرس، از لحاظ تغییراتی که در بدن ایجاد می شود؛ مشابه هستند و صرفا از نظر زمانی با هم فرق میکنند. در علایم بلوغ زودرس در دختران و پسران را توضیح می دهیم.
علایم بلوغ زودرس در دختران
برخی علایم بلوغ زودرس در دختران عبارت است از:
رشد سینه ها؛ به عنوان اولین علامت
شروع سیکل ماهیانه
علایم بلوغ زودرس در پسرها
دو مورد از مهم ترین تغیییرات نشان دهنده بلوغ زودرس در پسران عبارت است از:
رشد بیضهها و آلت تناسلی
بم شدن صدا که معمولاً از سایر علائم دیرتر ظاهر می شود و به عنوان علامت ثانویه شناخته می شود.
لازم به ذکر است تغییراتی نظیر رشد سریع قد، بروز آکنه و تغییر بوی بدن در هر رو جنس، دختر و پسر دیده می شود.
عوامل موثر بر بلوغ زودرس
برخی عوامل احتمال وقوع بلوغ زودرس را افزایش می دهند؛ این عوامل شامل:
جنسیت
دخترها ۱۰ برابر بیشتر از پسرها احتمال دارد دچار بلوغ زودرس عمومی شوند.
ژنتیک
جهشهای ژنتیکی ترشح هورمونهای جنسی را شروع کرده و منجر به بلوغ زودرس می شوند.
نژاد
برخی تحقیقات نشان داده است دخترهای آمریکایی آفریقایی تقریباً یک سال زودتر از دخترهای سفیدپوست وارد بلوغ میشوند.
چاقی
مطالعات نشان دادهاند چاقی در دخترهای کمسن و سال با احتمال بیشتر بلوغ زودرس مرتبط است. این درحالی است که تاکنون هیچ پژوهشی، رابطه چاقی با بلوغ زودرس را در پسران نشان نداده است.
پیامدهای بلوغ زودرس
بلوغ زودرس معمولا با مشکلات فیزیکی و هیجانی در کودکان همراه است. تحقیقات برخی پیامد های بلوغ زودرس را نشان داده است:
کوتاهی قد
هر چند بچههایی که بلوغ زودرس دارند اغلب نسبت به سن خود قدبلندترند، اما در مجموع یک بزرگسال با قدی کوتاه خواهند بود. چرا؟ وقتی بلوغ به پایان میرسد رشد متوقف میشود و ازآنجا که بلوغ زودرس زودتر از بلوغ نرمال متوقف خواهد شد، رشد این بچهها نیز در سن پایینتر متوقف میشود و نتیجه اینکه آنها کوتاهتر از همسالان خود که بلوغ زودرس نداشتهاند خواهند بود.
مشکلات رفتاری
برخی مطالعات دریافتهاند بین بلوغ زودرس و مشکلات رفتاری کودکان ارتباط وجود دارد، اما عدهای از کارشناسان عقیده دارند این ادعا پشتوانه ضعیفی دارد.
فعالیت جنسی زودهنگام
هر چند برای والدین میتواند نگرانکننده باشد؛ اما شواهد محکمی دال بر اینکه بچههایی که بلوغ زودرس دارند بهاحتمال بیشتر زودتر وارد فعالیتهای جنسی میشوند وجود ندارد.
استرس
بلوغ حتی در زمان مناسب خودش هم میتواند آشفتهکننده و استرس برانگیز باشد، چه برسد به اینکه کودک زودتر هم وارد این فرایند شود. کودکی که دچار بلوغ زودرس است نسبت به تفاوتهای ظاهریاش نسبت به همسالان خود احساس خجالت میکند. برای دخترها شروع سیکل ماهیانه در سن پایین ، ۹ سال یا کمتر، میتواند آزاردهنده باشد. پدر و مادر باید با صحبتکردن و آموزش فرزندان آنها را نسبت به تغییراتی که در پیش رو دارند آگاه کنند. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.