
خلاقیت در کودکان
به گزارش خط سلامت یکی از نظریهپردازان بزرگ خلاقیت معتقد است انسان برای بقا نیازمند پرورش قوای خلاقیت کودکان است. کودکان وقتی زمینه مناسب برایشان فراهم شود،کمکم خلاق خواهند شد.
3 تفاوت افراد خلاق
از سطح بالایی از دانش تخصصی برخوردارند.
از قدرت تفکر زیاد برخوردارند
قادرند برای حل یک مسأله راهحلهای زیادی پیدا کنند.
کودکان خلاق و خطر کردن
افرادی که در بزرگسالی خلاق قلمداد میشوند، معمولاً در کودکی نیز ویژگیهای منحصر به فردی داشتهاند. کودکان خلاق نیز معمولاً ویژگیهای خاصی دارند که گاه ممکن است والدین را کلافه کند. به عقیده گزل و جکسون، یکی از خصوصیات مهم در کودکان خلاق، توانایی و گرایش این کودکان به خطر کردن است. همچنین ویژگیهایی چون: استقلال، سازگاری کمتر با برخی همسالان، استقبال از تکالیف سخت و مشکل، ربط دادن جوانب هر موضوع و ترکیبسازی نیز از ویژگیهای کودکان خلاق است. بهترین زمان برای اطلاع یافتن از خلاقیت کودکان، تماشای آنها هنگام بازی است. کودک را در حالی که آزادانه سرگرم بازی است، تماشا کنید. او اغلب با وسایل بازی متفاوت بازی می کند.
کودک خلاق اغلب میتواند از یک شیء بیارزش مانند انواع قوطی، پارچه یا یک جعبه خالی ارزشی بیشتر داشته باشد. کودکان خلاق میتوانند با توجه به موقعیت، مکان و شرایط خاص، بازی را تغییر دهند، بازیهای جدید ابداع کنند، مقررات خاصی وضع کنند، رهبری بازی را در دست گرفته و با سازمانبندی منسجم چه به صورت فردی و چه به صورت گروهی بازی کنند. بازی این گونه افراد از تنوع و گوناگونی آکنده بوده و میتوانند با توجه به علایق خود و بازیکنان، هدفهای بازی را اعمال کنند. در مقابل، کودکانی که از خلاقیت بیبهرهاند یا خلاقیت کمی دارند، در بازیها نقش پیرو را به عهده گرفته، خود را ملزم به رعایت کامل مقررات بازی میدانند، تخطی از قوانین را جایز نشمرده و بازی را بیشتر به عنوان وظیفه و کار تلقی میکنند تا وسیلهای برای رشد، بنابراین سهم آنها از لذت بازی کمتر از کودکان خلاق است.
ویژگیهای دیگر کودکان خلاق
وجود قدرت تخیل زیاد در کودکان خلاق از جمله مهمترین ویژگیهای آنها است. لذا آنها علاقمند به بازیهای تخیلی، جاندارپنداری، بازیهای نمایشی و بازیهای سازنده هستند و گاه دروغهای عجیب و غریب و تخیلی میگویند که این امر نیز ناشی از قدرت تخیل زیادشان است.
کودکان خلاق معمولاً با آب و تاب حرف میزنند. ذکر جزئیات یک ماجرا و به تفصیل سخن گفتن میتواند نشانه قدرت خیال و تصور زیاد باشد.
این کودکان معمولاً دقت و توجه شدید در گوش دادن، مشاهده کردن یا انجام دادن کاری دارند و شور و نشاط و مشغولیتهای شدید جسمانی دارند.
در صحبتهای خود از قیاس استفاده میکنند و معمولاً بادقت به اشیاء و پیرامون خود مینگرند.
توانایی ابداع بازیهای جدید و تغییر در بازیها را دارند.
معمولاً سؤالات زیاد و گاه عجیبی طرح میکنند چراکه کنجکاوی زیادی برای سردرآوردن از امور مختلف دارند.
در گفتار خود جسارت و شهامت زیادی دارند.
کودکان خلاق علاقه زیادی به واکاوی امور دارند. معمولاً اسباب بازیها را به دلیل همان کنجکاوی زیاد باز خواهند کردد تا بدانند که درون آن چه چیزی است.
کودکان خلاق معمولاً محدودیت را نمیپذیرند و گاه از قوانین و مقررات والدین تخطی میکنند.
این کودکان بسیار فعال هستند و غالباً در آن واحد چند طرح و ایده در زمینههای مختلف را در سر میپرورانند.
معمولاً برای حل مسائل، راهحلها و پاسخهایی متفاوت از دیگر کودکان ارائه میکنند.
کودکان خلاق از توانایی زیادی در نفوذ و تأثیرگذاری بر دوستان خود برخوردارند.
این کودکان معمولاً به تجربه و آزمایش کردن علاقه فراوانی دارند.
معمولاً علاقه زیادی به نقاشی دارند و اغلب نقاشیهایی تخیلی و عجیب میکشند.
کودکان خلاق معمولاً آرام و قرار ندارند، یک جا بند نمیشوند و دائماً مشغول انجام کاری هستند.
کودکان خلاق میتوانند به راحتی مسائل را شناسایی کنند و آن مسائل را با انعطافپذیری از میان بردارند.
این کودکان برای یافتن پاسخ سؤالات خود معمولاً عادت به وارسی منابع مختلف دارند و به آسانی قانع نمیشوند. مثلاً کودکی به مادرش میگوید: من هم کتاب خواندم، هم تلویزیون تماشا کردم و هم از معلم سؤال کردم اما هنوز نمیدانم خدا کجا زندگی میکند!
کودکان قدرت ابتکار زیادی دارند. لذا قادرند بین چیزهایی که ظاهراً با هم بیارتباطند، ارتباط ایجاد کنند. آنها میتوانند با ترکیب چیزهای مختلف و نامرتبط چیزهای جدیدی بسازند و ابداع کنند. برای ورود به صفحه ی اینستاگرام کلیک کنید . تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.