آیا در مغز سالم میکروب وجود دارد ؟

خط سلامت: آیا در مغزمان باکتری داریم؟ محققان دانشگاه ادینبورگ مغز افراد مبتلا به آلزایمر را با مغزهای سالم مقایسه کردند. مغز افراد مبتلا به آلزایمر بیشتر از افراد سالم دارای باکتری و قارچ است.

آیا در مغز سالم میکروب وجود دارد ؟

آیا میکروبیوم جمجمه ای وجود دارد؟ آیا می تواند مضر باشد؟ در طول دهه‌ها، دانشمندان تمام حرفه خود را وقف مطالعه میکروارگانیسم‌ها بر روی و در بدن ما کرده‌اند.

به گزارش خط سلامت اگرچه مغز تا حد زیادی یک محیط استریل در نظر گرفته شده است، تحقیقات شواهدی از زندگی بی ضرر میکروارگانیسم ها در مغز را نشان داده است.

در اتفاقی که می‌توان آن را یک رویداد غم‌انگیز تلقی کرد، محققان دانشگاه آلاباما در بیرمنگام (UAB) مشاهدات غیرمعمولی را در برش‌هایی از بافت مغز جسد انجام دادند.

یکی از دانشمندان در آزمایشگاه دکتر رابرتز هنگام بررسی برش های بافت مغز با میکروسکوپ الکترونی متوجه اشیاء میله ای شکل ناشناس شد. اگرچه او قبلاً این اشیاء عجیب و غریب را دیده بود، در آن زمان آنها را رد کرد. در نهایت، محققان از کمک یک باکتری شناس استفاده کردند و متوجه شدند که این اشیاء غیرمنتظره باکتری هستند. 

بررسی بیشتر نشان داد باکتری ها میله ای شکل بوده و حاوی کپسول، نوکلوئید، ریبوزوم و واکوئل هستند. تراکم باکتری ها با توجه به ناحیه مغز متفاوت بود، با باکتری های فراوان در جسم سیاه، هیپوکامپ و قشر جلوی مغز اما تعداد کمی در جسم مخطط.

این باکتری همچنین در سلول‌های مغزی ستاره‌شکل موسوم به آستروسیت‌ها یافت شد که در نزدیکی سد خونی-مغزی قرار داشتند. هنگامی که مواد ژنتیکی از باکتری‌ها توالی‌یابی شد، آنها دریافتند که بیشتر میکروب‌ها از سه شاخه مشترک هستند. فیرمیکوت ها ، پروتئوباکتری ها و باکتروئیدها .

اگر واقعاً یک "میکروبیوم مغز" وجود داشته باشد، یک سوال بزرگ باقی می ماند این است که چگونه موجودات زنده به آنجا می رسند. دکتر رابرتز این فرضیه را مطرح می کند که ممکن است آنها از رگ های خونی عبور کرده باشند، اعصاب از روده به سمت بالا حرکت کرده باشند، یا حتی از طریق بینی وارد شده باشند. تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا این میکروبیوم ممکن می تواند پیامدهای سلامتی مرتبط با مغز داشته باشد، مورد نیاز است.

حضور باکتری در مغز میدانی است که هنوز باید مورد بررسی قرار گیرد، اما یافته های شگفت انگیز آزمایشگاه دکتر رابرتز ممکن است به کشفیات منجر شود که پیوند روده و مغز ممکن است بسیار مستقیم تر از آنچه در ابتدا تصور می شد باشد.

آیا در مغز میکروب وجود دارد؟

تفکر اولیه وجود باکتری بومی در مغز از مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۳ انجام شد، آغاز شد. در این مطالعه ابتدا بررسی شد که آیا نفوذ میکروبی به مغز در بیماران مبتلا به HIV/AIDS مشاهده شده است یا خیر.

در این مطالعه توالی‌های RNA غیرانسانی با بیش از ۱۷۰ باکتری و فاژ همسو مشاهده شد. علاوه بر این بافت مغز انسان را به موش‌های دارای نقص ایمنی پیوند زد، جایی که پس از آن، همان توالی باکتریایی شناسایی شد.

این توالی‌ها در گروه موازی موش‌هایی که بافت پیوند شده تحت درمان حرارتی قرار گرفته بودند، شناسایی نشد.

ظهور RNA میکروبی در مغزهای تحت کنترل این باور را که مغز یک اندام عقیم و بدون میکروب است، زیر سوال برد. علاوه بر این، تشخیص RNA میکروبی در گروهی که تحت حرارت قرار نگرفته بودند نشان می‌دهد که باکتری‌های شناسایی شده زنده بوده‌اند.

پیامدهای میکروبیوم مغز

به طور سنتی، مغز یک محیط استریل در نظر گرفته شده است، به این معنی که حاوی میکروب‌های زنده نیست. پیش از این، نفوذ میکروب به مغز تنها در زمان عفونت تصور می‌شد.

سد خونی مغز که عامل ایجاد وضعیت ممتاز ایمنی در مغز شناخته می‌شود، در شرایط عادی، برای اکثر مولکول‌های بزرگ، مانند میکروب‌ها تقریباً غیرقابل نفوذ است.

بنابراین، به طور معمول، تصور می‌شد که در افراد دارای سد خونی مغز سالم، میکروب‌هایی مانند باکتری‌ها نباید در مغز یافت شوند.

این در حالی است که مطالعات جدید نشان می‌دهد که میکروب مغز ممکن است در کنار وجود در افراد سالم در بیماری‌های مغزی نیز نقش داشته باشد.

علاوه بر این در مطالعه‌ای که بر روی نمونه‌هایی از مغزهای کنترل انجام گرفته، باکتری‌ها و گونه‌های قارچی فراوانی درنمونه‌های بیمار آلزایمری دیده می‌شود.

جهت‌گیری‌های آینده در خصوص میکروبیوم مغز

تفکر وجود میکروب در مغز هنوز در مراحل اولیه است. در حالی که گام‌های مهمی برای توضیح بیشتر این مفهوم برداشته شده است. از آنجایی که این زمینه هنوز در حال توسعه است، هنوز گام‌های لازم تحقیقات آینده برای تأیید این نتایج وجود دارد.

با توجه به اینکه مطالعات صورت گرفته در محدوده‌های سنی مختلف تمرکز دارد، ممکن است در آینده روشن شود که میکروب های شناسایی شده به دلیل تغییرات مربوط به سن هستند یا نمایش واقعی وجود یک میکروب در مغز هستند.

علاوه بر این از آنجایی که میکروب‌های موجود در روده انسان به طور بالقوه منحصر به فرد است، همین موضوع ممکن است برای میکروب‌های مغز نیز صادق باشد.

در آینده این به محققان اجازه می‎‌دهد تا مشاهده کنند که آیا میکروب‌های شناسایی شده بین افراد متفاوت است یا خیر، که به طور بالقوه وجود یک میکروب در مغز را تایید می‌کند.

از آنجا که میکروب‌های مغز ممکن است در اختلالات مغزی نقش داشته باشد، درک بهتر این رابطه ممکن است به درمان‌های آینده کمک کند. اگر میکروب‌ها در این تغییرات نقش داشته باشند، در آینده فرصت‌هایی برای استفاده از درمان هدفمند وجود دارد.

وجود میکروب در مغز مفهومی جذاب است که هنوز در حال توسعه است. در حالی که شواهد فزاینده‌ای وجود دارد که نشان می‌دهد وجود میکروب در مغزبه صورت  بالقوه در سلامت انسان نقش دارد، شک و تردید در مورد روش های مورد استفاده برای رسیدن به این نتایج هنوز وجود دارد.برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید. 

تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.

منبع: ایرنا 

ارسال نظر

آخرین اخبار
خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
اتاق درمان