افکار منفی یکی از مهم ترین عوامل ابتلا به افسردگی هستند. این الگوهای فکری مخرب، معمولا به صورت خودکار فعال می شوند و ابعاد مختلف زندگی فرد را تحت تاثیر قار می دهند.
به گزارش خط سلامت غلبه بر افکار منفی و رسیدن به آرامش، یک فرایند دائمی است و نیاز به تمرین و صبر دارد.
افکار منفی را چگونه مهار کنیم؟
در دنیای شلوغ امروز، ذهن ما دائماً در معرض افکار مختلف، چه مثبت و چه منفی، قرار دارد. افکار منفی میتوانند بر احساسات و رفتار ما تأثیر منفی بگذارند و به اضطراب، افسردگی و سایر مشکلات روحی منجر شوند. خبر خوب این است که راههای موثری برای مقابله با افکار منفی و رسیدن به آرامش وجود دارد. چند راه برای غلبه بر افکار منفی عبارت است از:
دنبال چیزهای مثبت باشید
وقتی با افکار منفی روبرو میشوید، به جای غرق شدن در آنها، به دنبال چیزهای مثبت در آن موقعیت باشید. از خودتان بپرسید: "چه چیز خوبی در مورد این وضعیت وجود دارد؟" "چه کاری میتوانم دفعه بعد انجام دهم تا نتیجه بهتری داشته باشم؟" "چه چیزی میتوانم از این وضعیت یاد بگیرم؟"
به یاد داشته باشید که مردم به آنچه میگویید یا انجام میدهید، اهمیتی نمیدهند
اگر مدام به نظر و قضاوت دیگران درباره خودتان اهمیت دهید، به دام افکار منفی گرفتار خواهید شد. به یاد داشته باشید که مردم وقت و انرژی لازم برای فکر کردن به شما را ندارند و در واقع به آنچه شما انجام میدهید یا میگویید، اهمیتی نمیدهند.
افکار منفی خود را زیر سوال ببرید
وقتی افکار منفی به سراغتان میآیند، از خودتان بپرسید که "آیا واقعاً باید این افکار را جدی بگیرم؟" در بسیاری از موارد، پاسخ منفی است. افکار منفی اغلب ناشی از خستگی، استرس یا تمرکز بیش از حد بر یک موضوع کوچک هستند.
افکار منفی را با افکار مثبت جایگزین کنید
به آنچه به ذهنتان خطور میکند، توجه کنید. از خودتان بپرسید که چه چیزی باعث میشود افکار منفی به ذهنتان خطور کند؟ سپس، سعی کنید منابع افکار منفی را محدود کنید و وقت خود را صرف چیزهای مثبت و الهامبخش کنید.
از کاه کوه نسازید
اغلب ما تمایل داریم مشکلات را بزرگتر از آنچه هستند، جلوه دهیم. وقتی با یک مشکل روبرو میشوید، از خودتان بپرسید که "آیا واقعاً ارزش این را دارد که چندین سال ذهنم را درگیر کند؟" در بسیاری از موارد، متوجه خواهید شد که مشکل آنقدرها هم بزرگ نیست و میتوانید به راحتی از آن عبور کنید.
اجازه دهید افکار منفی خارج شوند
نگه داشتن افکار منفی در ذهن فقط باعث تشدید آنها میشود. در عوض، با یک دوست یا یکی از اعضای خانواده در مورد افکارتان صحبت کنید. صحبت کردن در مورد افکار منفی میتواند به شما کمک کند تا آنها را از زاویهای دیگر ببینید و راهحلی برای آنها پیدا کنید.
در لحظه حال زندگی کنید
وقتی درگیر افکار منفی هستید، به گذشته یا آینده فکر میکنید. به جای این کار، تمام توجه خود را به لحظه حال معطوف کنید. روی تنفس خود تمرکز کنید و به دنیای اطرافتان توجه کنید.
ورزش کنید
فعالیت بدنی میتواند به کاهش استرس و اضطراب و بهبود خلق و خو کمک کند. حتی 20 تا 30 دقیقه ورزش در روز میتواند تفاوت زیادی ایجاد کند.
از ترسهای خود فرار نکنید
ترسها میتوانند بسیار طاقتفرسا باشند، اما اجتناب از آنها فقط باعث بدتر شدن آنها میشود. به جای فرار از ترسهای خود، با آنها روبرو شوید و بدترین اتفاقی که میتواند رخ دهد را تصور کنید. در بیشتر موارد، متوجه خواهید شد که ترسهای شما آنقدرها هم که فکر میکنید، وحشتناک نیستند.
به دیگران کمک کنید
یکی از بهترین راهها برای غلبه بر افکار منفی، تمرکز بر روی دیگران است. به کسی که نیاز به کمک دارد، کمک کنید یا به او محبت کنید. این کار به شما کمک میکند تا احساس مثبتتری نسبت به خودتان داشته باشید و از مشکلاتتان دور شوید.
شکرگزار باشید
وقتی درگیر افکار منفی هستید، به راحتی میتوانید چیزهای خوب زندگی خود را فراموش کنید. زمانی را به شکرگزاری برای چیزهای خوب زندگیتان اختصاص دهید، هرچند کوچک به نظر برسند.
روز خود را با حس مثبت شروع کنید
شروع روز با حس مثبت میتواند تأثیر زیادی بر کل روز شما داشته باشد. برای شروع یک روز خوب، میتوانید:
به یک چیز مثبت فکر کنید یا یک جمله الهامبخش بخوانید.
هدفی را که برای آن روز دارید، مرور کنید.
با یک موسیقی شاد از خواب بیدار شوید.
چند صفحه از یک کتاب انگیزشی را مطالعه کنید.
با همسر، خانواده یا دوستان خود صحبت کنید.
با انجام این کارها، روز خود را با انرژی و انگیزه بیشتری آغاز خواهید کرد و برای مقابله با چالشها و افکار منفی آمادهتر خواهید بود.
به یاد داشته باشید که شما تنها نیستید. بسیاری از افراد با افکار منفی دست و پنجه نرم میکنند. با کمک و حمایت دیگران، میتوانید بر این افکار غلبه کنید و به آرامش و شادی واقعی دست پیدا کنید. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.
منبع: دانشیاری