شخصیت سالم با برخی استانداردهای رفتاری و شناختی مشخص می شود.
به گزارش خط سلامت افرادی که شخصیت سالم دارند، دارای ویژگی های مثبتی هستند که آن ها را از سایر افراد متمایز می سازد.
شخصیت سالم چه ویژگی هایی دارد؟
شخصیت سالم با برخی ویژگی های خاص مشخص می شود.
شخصیت سالم بسیار مهم است زیرا بسیاری از افراد سن بالایی دارند؛ اما در موقعیتهای حساس و استرسزا بیشتر شبیه یک کودک نابالغ رفتار میکنند. فردی که از سلامت روان برخوردار است به دلیل وجود انگیزههای فراوان، توانایی تأثیرگذاری بر خود و اطرافیانش را دارد و در هر جایگاه و رتبهای که باشد به فرد مؤثر و موفقی تبدیل می شود.
همیشه این سؤال در ذهن بسیاری از افراد بهخصوص جوانان وجود دارد که یک فرد بالغ و سالم چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟ علم روانشناسی به این سؤال پاسخ داده است.
هر فردی در زندگی تلاش میکند تا شخصیت سالمی داشته باشد. در ادامه به مهمترین ویژگیهای یک شخصیت سالم و بالغ پرداختهایم:
هوش اجتماعی
فرد با داشتن هوش اجتماعی فعالیتهای بیارزش و بیهوده را از فهرست کارهایی که باید انجام دهد، حذف میکند و به رفتارهای مفید و سازنده میپردازد. واضح است که یکی از دلایلی که افراد به اهداف خود نمیرسند این است که وقت خود را صرف کارهایی میکنند که یا غیرضروری است یا در اولویت نیست.
داشتن قدرت حل مشکلات
فرد با داشتن توانایی و یادگیری مهارتهای حل مسئله، دست از مشکلات برنمیدارد و سعی میکند راهحل مناسب را بیابد. برای حل مشکلات باید نوآوری و تنوع در تصمیمگیری داشت و استفاده از مهارت حل مسئله به رسیدن به این هدف کمک میکند.
بروز احساسات
شخصیت سالم باید بخشنده، کمی سختگیر و انعطافپذیر باشد و درعینحال بتواند احساسات خود را بروز دهد.
به طور مثال احساس خشم: خشم باید بدون آسیب و توهین به خود و دیگران باشد و به شخصیت خود و دیگران آسیب نرساند؛ ولی باید آن را ابراز کرد.
مقابله با استرس
واقعیت این است که ما در محیطی پر از استرس و اضطراب زندگی میکنیم. یک شخصیت سالم با این فشارها کنار میآید یا از مکانیسمهای مقابلهای برای رهایی از استرس استفاده میکند تا خود را برای رویارویی با هر موضوع استرسزا آماده کند.
یک فرد سالم دارای شجاعت است و در واقع سطح بهینهای دارد که در آن نه بیپروایی و ریسکپذیری وجود دارد و نه ترس افراطی. شجاعت در انجام کارها اعتمادبهنفس را بالا میبرد و این یکی از رازهای موفقیت در هر کاری است.
در نظر گرفتن جنبه های احتیاطی
یک فرد سالم تمام جنبههای موجود را برای انجام کار خود میسنجد. در واقع به بیان سادهتر، کورکورانه و سادهلوحانه کاری نمیکند، بلکه همه جوانب احتیاط را در نظر میگیرد تا در آینده پشیمان نشود.
فرد سالم حمایتکننده است و چون بیخطر است، میتوانید بهعنوان همسر، همکار، دوست و… به آن تکیه کنید. این فرد خودش را دوست دارد و چون توانسته خودش را پر از عشق کند، دیگران را هم دوست دارد؛ بنابراین بسیار مهربان است.
کنجکاوی و اشتیاق
علاقه و اشتیاق کافی و مناسب از ویژگیهای رفتاری یک فرد بالغ سالم است که برخی افراد آن را درک نمیکنند. همچنین یک فرد بالغ سالم نسبت به اتفاقات روزمره بیتفاوت و بیاحساس نیست و نسبت به آنها کنجکاو است.
یک انسان سالم از گذشته میگذرد، مشکلات گذشته را با تمام تلخیها و ناکامیهایی که داشته حل میکند یا میپذیرد و از کنار آنها عبور میکند و البته سعی میکند از آنها درس بگیرد تا دیگر تکرار نشوند.
داشتن قدرت مدیریت
یک فرد سالم این قدرت را دارد، محیطی را که در آن زندگی و کار میکند، مدیریت کند. او با تفکر و تحلیل رفتار اعضای خانواده، دوستان، همکاران و… سعی میکند، شرایط زندگی را برای اطرافیانش مساعدتر کند و با انتقاد سازنده به پیشرفت چشمگیر آنها کمک کند.
انسان سالم به آینده خود معطوف است و برای جوانی، میانسالی و سالمندی خود برنامهریزی واقعی و عاقلانهای دارد و بر اساس رویا و خیال زندگی نمیکند.
خلاقیت و نوآوری
یکی از مهمترین ویژگیهای رفتاری یک بالغ سالم این است که باید خلاق باشد و برای زندگی خود ایدهها و اهداف جدید و سازندهای در نظر بگیرد تا احتمال موفقیت او افزایش پیدا کند.
بسیاری از موارد ذکر شده، نیاز به آموزش و مشاوره دارد. برخی از افراد در دوران کودکی خود در محیطی امن و بدون استرس بزرگ نشدهاند و ممکن است والدین دانا و ماهری نداشته باشند، بنابراین بهتنهایی نمیتوانند شخصیت سالمی داشته باشند، اما شما میتوانید با آگاهی از شخصیت خود برای بهبود آن اقدام کنید. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.
منبع: دلتا