
فن بیان به افراد کمک می کند تاثیرگذاری بیشتری بر سایرین داشته باشند.
به گزارش خط سلامت راه هایی برای تقویت فن بیان وجود دارد.
فن بیان
فن بیان با آموزش و یادگیری افزایش می یابد. مهارت های زیر برای تقویت فن بیان پیشنهاد می شود:
ایجاد دایره واژگان گسترده
هر چقدر کلمات بیشتری بلد باشیم، جملات روانتر و دقیقتری میتوانیم بسازیم. افراد سخنور برای اینکه بتوانند روان و سلیس صحبت کنند و بهسرعت جملات را کنار همدیگر قرار دهند، نیاز به دایره واژگان گسترده دارند.
وجود دایره واژگان گسترده به افراد کمک میکند تا اگر کلمهای را فراموش کردهاند، آن را با کلمه مترادف جایگزین کرده و جمله را ادامه دهند. در نتیجه یادگیری کلمات کاربردی، اولین راه تقویت فن بیان است. در ادامه، شیوههای گسترش دایره واژگان را بیان میکنیم.
دفترچهای داشته باشید و در گفتگوهای روزمره، کلماتی که بهنظرتان جالب است را یادداشت کنید.
سخنرانی، پادکست و فیلمهای زیادی ببینید و از آنها استفاده کنید.
متنهای ادبی و علمی را مطالعه کنید.
داشتن دایره واژگان گسترده و استفاده از آنها در مواقع مورد نیاز، باعث میشود تا فرایند فکر کردن شما سریعتر شده و در نتیجه حاضرجوابی بیشتری داشته باشید.
بهطور کلی، حاضرجوابی مهارتیست که به مرور بهدست میآید و با افزایش دایره واژگان و در نظر گرفتن جوابهای احتمالی برای گفتگوهای پرتکرار، میتوانید به فرد حاضرجواب تبدیل شوید. البته حاضرجوابی در کنار دایره واژگان گسترده، نیاز به اعتمادبهنفس بالاتر و کنترل استرس دارد.
توجه به ارتباط غیرکلامی
در بیشتر مواقع، اهمیت پیامهایی که از طریق دستها، چشمها، عضلات صورت و حالت ایستادن یا نشستن منتقل میکنیم، اگر بیش از پیامهای کلامی نباشد، کمتر از آن نیست. در ادامه به هر کدام از این موارد اشاره میکنیم.
ایجاد ارتباط چشمی: چشمهای مخاطب، مهمترین دریچه نفوذ و تأثیرگذاری بر مخاطبان است. سعی کنید تا در هنگام حرف زدن، به چشمهای تمام مخاطبان توجه کنید و نگاه خود را در جمع بچرخوانید. با اینکار به آنها نشان میدهید که مخاطب حرف شما هستند. بههیچ عنوان برای مدتزمان زیاد به نوشتههای خود یا زمین توجه نکنید. زیرا در اینصورت، مسیر تأثیرگذاری شما بهکلی مسدود میشود.
استفاده از دستها: دستهای خود را داخل جیب نکرده و بازوهایتان را به بدن خود نزدیک نکنید.
لبخند زدن: لبخند زدن به مخاطب پیام وجود امنیت داده و گارد مخاطب را باز میکند. همواره صورتک لبخند را در سطوح پر استفاده قرار دهید و با دیدن آنها لبخند بزنید. با زیاد لبخند زدن و مثبتاندیشی، به این کار عادت میکنید.
حالت بدنی: بهطور کامل صاف بهایستید و تا جای ممکن خم نشوید.
حالت صورت: سعی کنید تا حالت صورت شما با هیجانتان یکسان باشد. وقتی جدی هستید و نکته جدی را بیان میکنید میتوانید تا حدی اخم کنید اما اگر در حال سورپرایز کردن مخاطب هستید، صورتتان هم حالت تعجب داشته باشد. در این حالت ابروهای شما بهسمت بالا حرکت میکند.
در نهایت برای دیدن الگوهای موفق، میتوانید فیلم سخنرانی و گفتگوی افراد دارای فن بیان قوی را مشاهده کنید و با توجه به زبان بدن این افراد و یادگیری از طریق مشاهده، به تقویت فن بیان خود کمک کنید.
معرفی خود
یکی از راههای ایجاد احساس همدلی و همذات پنداری در افراد، معرفی خود است. افراد دارای فن بیان قوی بهمیزانی خود را معرفی کردهاند که با مهارت و تسلط کلمات را کنار هم میچینند و مطابق با چارچوب گفتگو و نیاز مخاطب، خود رامعرفی میکنند. در ادامه، این بخشها را معرفی میکنیم.
معرفی خوب میتواند مقدمهای برای بیان خاطره شخصی و شروع صحبت باشد. افرادی که خود را بهخوبی معرفی میکنند، اعتبار مورد نیاز را در ذهن مخاطبان ایجاد میکنند تا با دقت بهحرفهای آنها گوش بدهند. همچنین اگر در حال سخنرانی هستید، بههیچ عنوان به مخاطبان خود بیان نکنید که مریض شده، ترسیده یا اضطراب دارید.
شوخطبعی
«شوخیکردن» ، هنرمندانهترین و خلاقانهترین تکنیک فن بیان است و باعث جلب توجه بیشتر مخاطب و ایجاد هیجان شادی شده و در نتیجه، احتمال بهیادسپاری مطلب را افزایش میدهد.
افرادی که میتوانند باعث خندیدن دیگران شوند، هوش هیجانی بالاتری دارند.
استفاده از خاطرات
در ابتدای گفتگو، خاطرهای از خودتان را تعریف کنید که مرتبط با موضوع مورد بحث باشد، در این صورت مخاطب با شخصیت شما آشنا شده و با شنیدن داستان جذاب، بهشدت جذب میشوند.
استفاده از خاطرات شخصی باعث اعتماد مخاطب به شما و ایجاد اعتبار در چشم او شده و همدلیاش را در پی دارد. این ارتباط عاطفی حداقلی راه را برای نفوذ بیشتر فراهم میکند. همچنین مخاطب متوجه میشود که گفتههای خود را باور دارید و تجربیاتی در آن رابطه دارید.
برای استفاده مناسب از داستانهای شخصی، تلاش کنید که جذابترین خاطرات زندگی خود را بنویسید و چند بار جلوی آینه یا در جمع دوستان تعریف کنید تا به آنها مسلط شوید. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.
منبع:عصر ایران