احساسات انواع مختلفی دارند. خشم، ترس، شادی و غم از جمله مهم ترین احساساتی هستند که درک و بیان آن ها منجر به بهبود روابط و افزایش کیفیت زندگی می شود.
به گزارش خط سلامت درک احساسات خود و تلاش برای مدیریت آن ها منجر به کاهش مشکلات بین فردی می شود.
چگونه احساسات مان را بهتر درک کنیم؟
یکی از تواناییهای کلیدی در کنترل احساسات، کنار آمدن با احساسات به شیوهای مؤثر است. نامگذاری احساسات، چیزی که در روانشناسی «برچسبگذاری» نامیده میشود، اولین قدم مهم در کنار آمدن با احساسات به شمار میآید. اما انجام دادن این کار از چیزی که به نظر میرسد، سختتر است.
دلایل متعددی برای سخت بودن این کار وجود دارد: یاد گرفتهایم که احساسات قوی را سرکوب کنیم. قوانین خاصی (که بیشترشان نانوشتهاند) داریم که با ابراز احساسات در تضاد هستند و یا هرگز زبان توصیف درست احساساتمان را نیاموختهایم.
درک خود
استرس و خشم دو احساسی هستند که در محیط کار زیاد با آنها روبهرو میشویم؛ یا میتوان گفت که از این دو واژه بیشتر استفاده میکنیم. با این حال، معمولا از این دو احساس برای ماسک زدن روی احساسات عمیقتر که به ظرافت و دقت بیشتری برای توصیفشان نیاز است، استفاده میکنیم. بنابراین به مراحل بالاتری از «مهارت عاطفی» (Emotional Agility) میرسیم. حالا داشتن قابلیت انتقادی، ما را قادر میسازد تا در تعامل با خود و جهان به موفقیت بیشتری برسیم.
درک احساسات
تحقیقات نشان میدهد زمانی که افراد نمیتوانند احساساتشان را شناسایی و تصدیق کنند، کمی ضعیفتر به نظر میرسند و نشانههای فیزیکی استرس (مثل سردرد) را تجربه میکنند. انکار احساسات هزینههای زیادی خواهد داشت. برعکس، رسیدن به کلمات درست این اجازه را به ما میدهد تا در موقعیتهای دشوار، مسئلهٔ اصلی را ببینیم و درک کنیم. با این کار، شناسایی مشکل اصلی و پیدا کردن راهحل برای مقابله با آن، واضحتر رخ خواهد داد.
سه روش برای تشخیص احساسات
سه روش ساده برای تشخیص احساسات عبارت است از:
توجه به کلمات
اگر در حال تجربهٔ حسی شدید هستید، برای چند دقیقه به نامیدن آن حس فکر کنید. اما زیاد وقت نگذارید؛ وقتی حستان را شناسایی کردید، سعی کنید دو کلمهٔ دیگر برای توصیف آن پیدا کنید. احتمالا از گستردگی حستان یا آشکار کردن حس عمیقتری که در زیر حس اصلی پنهان بوده، شگفتزده خواهید شد.
فراموش نکنید که در کنار شناسایی احساسات منفی، این کار را در مورد احساسات مثبت نیز انجام دهید. مثلا توانایی صحبت دربارهٔ هیجانزده بودن شما برای کار جدید یا خوشبینی نسبت به یکی از همکاران کمک میکند تا افکارتان را برای نقش یا رابطهٔ جدید به بهترین شکل نظم دهید.
امتیازدهی به احساسات
همانطور که احساساتتان را برچسب میزنید، به آنها از ۱ تا ۱۰ امتیاز دهید. هر حس را چقدر عمیق احساس میکنید؟ این حس چقدر ناگهانی یا شدید است؟ آیا این حس شما را به استفاده از کلمات متفاوتی وادار میکند؟
نوشتن احساسات
جیمز پنهبیکر (James Pennebaker) دربارهٔ ارتباط میان نوشتن و پردازش احساسات، حدود ۴۰ سال تحقیق انجام داده است. آزمایشهای او نشان میدهد کسانی که دربارهٔ احساساتشان مینویسند، از سلامت ذهنی و فیزیکی بیشتری برخوردار هستند.
علاوه بر این، در تحقیق جدیدی دربارهٔ کارمندانی که از کار بیکار شده بودند مشخص شد کسانی که به کاوش در احساس حقارت، خشم، اضطراب یا مشکلات رابطهشان پرداختهاند، شانس استخدام دوبارهشان نسبت به کسانی که احساساتشان را سرکوب کردهاند، سه برابر بوده است.
همچنین این تحقیقات نشان داد کسانی که احساساتشان را مکتوب کردهاند، پس از مدتی بینش وسیعتری پیدا کردند و خواستار کشف معنی هر حسی که تجربه میکردند بودند. آنها با جملاتی مثل من یاد گرفتم، من متوجه شدم و فهمیدم به درک بهتری از احساساتشان رسیدهاند. پروسهٔ نوشتن باعث رسیدن به بینش جدید و درک بهتری از احساساتشان و رسیدن به مفهوم مشخصتری شده است.
نقش احساسات و عواطف در زندگی
عاطفه و احساس از ویژگی های باطنی و به بیانی ذاتی هر انسانی محسوب می شوند.
به این تمرین برای بازتاب احساسات هنگام نوشتنشان توجه کنید. میتوانید این تمرین را هر روز انجام دهید، اما این روش برای مواقعی که جنجال عاطفی تجربه میکنید یا در موقعیت مشکل یا تغییر بزرگی قرار گرفتهاید، کاربردیتر خواهد بود. همچنین اگر موقعیت دشواری را پشتسر گذاشتهاید اما فکر میکنید هنوز به بررسی بیشتری نیاز دارید، باز هم میتوانید این تمرین را انجام دهید.
۲۰ دقیقه زمان روی تایمر مشخص کنید،
با استفاده از قلم و دفتر یا در لپتاپ، درباره، تجربههای احساسیتان در هفته، ماه یا سال گذشته بنویسید. نگران بینقص نوشتن یا قابلخواندن نوشتههای تان نباشید؛ هرکجا که ذهنتان شما را میبرد بروید.
خودشناسی و درک احساسات
زمانی که خواستار درک احساسات دیگران هستید نیز میتوانید این سه کار را انجام دهید: وسیع کردن لغات، آگاهی نسبت به شدت هر حس و نوشتن آنها.
با درک بیشتر احساسات ظریف طرف مقابلمان، میتوانیم واکنش مفیدتری نسبت به آنها داشته باشیم. زمانی که فهمیدید چه حسی دارید، آگاهی و تشخیص بهتری از هر حس را تجربه خواهید کرد. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.
منبع:دلگرم