اختلالات خواب ، بهویژه بیخوابی، از جمله علائم مشهود اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) هستند. این اختلال به دلیل استرس مزمن و فشار روی سیستم عصبی ایجاد میشود که باعث میشود افراد مبتلا، نتوانند بهراحتی وارد مرحله عمیق خواب شوند.
به گزارش خط سلامت تحقیقات در زمینه ارتباط بی خوابی با اختلال استرس پس از آسیب، در حال افزایش است و درمانهای اساسی در حال توسعه هستند که بهطور ویژه نیازهای بیماران مبتلا به PTSD را هدف قرار میدهند.
تاثیر PTSD بر خواب و سیستم عصبی
PTSD که از رویدادهای آسیبزا و پر استرس ناشی میشود، تمام عملکردهای بدن را تحت تأثیر قرار میدهد. این مشکل با چهار ویژگی اصلی روانشناختی، یعنی تجربه دوباره رویداد، تغییر در خلقوخو و شناخت، بیحسی و بیشانگیختگی شناخته میشود.
از نظر جسمی نیز، افراد مبتلا به PTSD ممکن است دردهای مزمن، اختلالات متابولیک، مشکلات گوارشی، مشکلات غدد درونریز و حتی ناراحتیهای قلبی و جسمی را تجربه کنند. تقریباً همه این افراد درجاتی از بیخوابی یا اختلالات را گزارش میکنند که خواب ناشی از بیشبرانگیختگی، کابوسها و افکار مزاحم است.
کابوسها و وحشتهای شبانه
PTSD میتواند باعث افزایش کابوسها و وحشتهای شبانه شود. کابوسها و رویای ناخوشایند و وحشتناک از تجربههای رایج در افراد مبتلا به PTSD است. این وضعیت باعث بیدار شدنهای مکرر در شب و ایجاد ناراحتی جسمی و روحی میشود. تجربه دوباره رویدادهای آسیبزا در خواب، بسیاری از افراد مبتلا به PTSD را از خواب میترسانند.
بیش برانگیختگی و بیخوابی
در افراد مبتلا به PTSD، بدن در حالت دائمی ارزیابی تهدیدات قرار دارد و حتی رویدادهای روزمره را بهعنوان تهدید تلقی میکند. این وضعیت باعث حفظ حالت بیشانگیختگی میشود و باعث میشود بدن بهسختی وارد حالت آرامش برای خواب شود. افزایش سطح کورتیزول (هورمون استرس) و کاهش تولید ملاتونین (هورمون خواب) در بدن، از کیفیت خواب میکاهد.
ارتباط دو سویه بین PTSD و بی خوابی
در حال حاضر، تحقیقات جدید نشان می دهد بی خوابی نه تنها یکی از علائم PTSD است، بلکه می تواند به شکل گیری این بیماری دامن بزند. مواردی که پیش از یک تجربه آسیبزا، دچار بیخوابی بودهاند، بیشتر در معرض PTSD قرار دارند. این ارتباط دو سویه مدیریت این دو مشکل را میکند و نیاز به دسترسی به درمان چند وجهی دارد تا بتواند از تشدید هر دو مشکل جلوگیری کند.
استراتژی های مقابله ای و تغییر سبک زندگی
بهبود کیفیت خواب میتواند به کاهش علائم روانی کمک کند. بسیاری از مطالعات اثربخشی بهبود بهداشت خواب را در کاهش مشکلات روانی نشان داده است. از برنامههای کاربردی مانند استفاده از عینک نور آبی در شب، محدود کردن استفاده از صفحات نمایش قبل از خواب، داشتن یک برنامه منظم قبل از خواب، مصرف نوشیدنیهای آرامشبخش میتواند کیفیت خواب را بهبود بخشد.
تکنیک های آرامش و ذهن آگاهی
بهکارگیری تکنیکهای ذهنآگاهی بهطور منظم میتواند اثربخشی مداخلات حرفه ای را افزایش دهد. از جمله روشهای مفید میتوان در تشکیل دفترچه خاطرات، مدیتیشن برای ذهن، و یوگا برای کاهش مشکلات جسمی اشاره کرد. تکنیکهای آرامسازی عضلانی و استفاده از حمام گرم با نمک اپسوم و روغنهای آرامبخش مانند اسطوخودوس نیز میتوانند تنشهای عضلانی را کاهش دهند.
نقش تغذیه و مکملها
تغذیه مناسب، بهویژه مصرف غذاهای کامل و سرشار از مواد مغذی، میتواند در بهبود مشکلات خواب و کاهش اثرات ناشی از PTSD کمک کننده باشد. همچنین، برخی مکملها میتوانند به کاهش بیخوابی کمک کنند. از جمله L-Theanine که از چای سبز به دست میآید و به کاهش استرس کمک میکند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است