یکی از نکات مهم این است که برای ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) و زگیل تناسلی نیازی به رابطه جنسی ندارید و این ویروس میتواند از طریق تماس پوست به پوست یا حتی از سطوح مشترک گسترش یابد.
به گزارش خط سلامت اگرچه HPV بهطور عمده از طریق تماس جنسی منتقل میشود، اما برخی انواع آن میتوانند بدون نیاز به رابطه جنسی نیز منتقل شوند. از آنجا که این ویروس اغلب بدون علائم قابل مشاهده است، بسیاری از افراد ممکن است حتی متوجه نشوند که به آن مبتلا شدهاند. به همین دلیل، آگاهی از علائم پنهان HPV و اقدام به واکسیناسیون برای پیشگیری از عوارض جدی، از جمله سرطانهای مرتبط با HPV، بسیار مهم است. در این مقاله، به شش نکته ضروری در مورد این ویروس خواهیم پرداخت که میتواند به شما کمک کند تا از سلامت خود محافظت کنید.
6 حقیقت شگفتانگیز درباره HPV و زگیل تناسلی
HPV گروهی از بیش از 100 نوع ویروس است که هم مردان و هم زنان را تحت تأثیر قرار میدهد و معمولاً از طریق تماس جنسی منتقل میشود، اما همیشه اینطور نیست. بسته به نوع ویروس، HPV میتواند باعث زگیل و انواع مختلف سرطان شود.
نکته اصلی این است که در حال حاضر هیچ درمانی برای عفونت HPV وجود ندارد. اما خبر خوب این است که میتوانید با دریافت واکسنهای توصیه شده از خود محافظت کنید.
در اینجا شش نکته دیگر وجود دارد که باید در مورد HPV بدانید:
عفونت ویروس پاپیلومای انسانی یک ویروس فوقالعاده رایج است
HPV شایعترین ویروس مقاربتی در آمریکا است که تقریباً 80 میلیون نفر را آلوده میکند – بسیاری از این افراد حتی نمیدانند که به آن مبتلا هستند. بیش از 42 میلیون نفر از این افراد در حال حاضر به گونههای HPV آلوده هستند که میتوانند منجر به بیماری شوند. متأسفانه هر سال 14 میلیون آمریکایی دیگر به این ویروس مبتلا میشوند.
بسیاری از افراد مبتلا به HPV هیچگونه علائمی ندارند و از هر 10 عفونت، 9 مورد خود به خود طی دو سال از بین میروند. اما برای یک اقلیت کوچک، ویروس ممکن است سالها باقی بماند و دهها سال پس از عفونت اولیه به سرطان تبدیل شود.
همه سویههای HPV باعث سرطان نمیشوند
بسیاری از متخصصان توافق دارند که بزرگترین نگرانی پزشکی مرتبط با HPV سرطان است. HPV مسئول حدود 3 درصد از موارد جدید سرطان است و نزدیک به 36,000 مورد سرطان در سال را ایجاد میکند. این شامل:
99 درصد از سرطانهای دهانه رحم
90 درصد از سرطانهای مقعد
70 درصد از سرطانهای دهان و حلق (گلو)
65 درصد از سرطانهای واژن
50 درصد از سرطانهای فرج
برخی از سرطانهای آلت تناسلی و دهان
تنها حدود 12 نوع HPV به عنوان پرخطر شناخته میشوند، که این بدان معناست که عفونت مداوم با یکی از این نوعها میتواند به سرطان منجر شود. اما این به این معنا نیست که سایر انواع HPV بیخطر هستند. برخی از انواع این ویروس باعث زگیلهایی میشوند که معمولاً بر روی یا نزدیک اندام تناسلی، مقعد، دهان یا گلو ظاهر میشوند.
انتقال HPV همیشه جنسی نیست
درست است که 40 نوع HPV از طریق تماس جنسی به ناحیه تناسلی، دهان و گلو منتقل میشود، اما برخی از گونههای دیگر این ویروس میتوانند بدون تماس جنسی منتقل شوند.
برخی از گونههای HPV میتوانند از طریق تماس پوست به پوست یا حتی از سطوح مشترک گسترش یابند. حتی اگر فرد مبتلا هیچ علائم واضحی (مانند زگیل) نداشته باشد یا سالها از ابتلا به ویروس گذشته باشد، ممکن است همچنان این ویروس منتقل شود.
آزمایش خون برای HPV وجود ندارد
همانند بسیاری از عفونتهای ویروسی دیگر، هیچ آزمایش خونی برای تشخیص HPV وجود ندارد. این بدان معناست که بدون علائم بصری، بسیاری از افراد متوجه نمیشوند که به این ویروس آلوده شدهاند.
برای زنان، تشخیص HPV کمی سادهتر است زیرا این عفونت میتواند باعث تغییرات دهانه رحم شود. پزشکان زنان میتوانند با استفاده از آزمایش پاپ اسمیر، تغییرات غیرطبیعی در سلولهای دهانه رحم را شناسایی کنند.
در مردان، HPV تنها زمانی با بررسی بصری تشخیص داده میشود که مرد به گونهای از HPV مبتلا باشد که باعث ایجاد زگیل تناسلی شود. اما سالانه HPV باعث بیش از 12,000 مورد سرطان در مردان میشود که این تعداد حدود یک سوم از کل موارد سرطانهای مرتبط با HPV است و شامل سرطانهای گلو، مقعد و آلت تناسلی میشود.
علائم HPV ممکن است تا سالها پس از عفونت ظاهر نشوند - اگر اصلاً ظاهر شوند
یکی از جنبههای ناراحتکننده HPV این است که علائم آن ممکن است همزمان با عفونت اولیه ظاهر نشوند و هفتهها، ماهها یا حتی سالها بعد پدیدار شوند.
شایعترین علائم HPV تغییرات سلولی در دهانه رحم و زگیلهای تناسلی است که ممکن است به صورت زیر باشند:
به صورت خوشهای (که ظاهری شبیه گل کلم دارند)
مسطح یا برجسته
خارشدار
حساس یا دردناک
به یاد داشته باشید که HPV همچنین میتواند باعث ایجاد انواع مختلف زگیلها در سایر نقاط بدن شما شود. در صورت بروز علائم، پزشک میتواند به شما در درمان زگیلها و پیشگیری از سرطانهای مرتبط با HPV کمک کند.
واکسیناسیون HPV فقط برای نوجوانان نیست
واکسن HPV معمولاً برای دختران و پسران در سن 11 یا 12 سالگی توصیه میشود، اما شما میتوانید تا سن 26 سالگی واکسن دریافت کنید. افرادی که بالای 26 سال دارند میتوانند با پزشک خود در مورد واکسیناسیون HPV مشورت کنند.
کارشناسان دو دوز واکسن HPV را توصیه میکنند که این واکسن تقریباً 100٪ در برابر گونههای HPV عامل سرطان مؤثر است. دوز سوم برای برخی افراد توصیه میشود، از جمله افرادی که واکسن را بعد از 14 سالگی دریافت کردهاند. شایعترین عوارض جانبی این واکسن درد، قرمزی و تورم در بازوی دریافتکننده است.
حتی اگر قبلاً به HPV مبتلا شدهاید، واکسیناسیون هنوز مهم است زیرا شما را در برابر سویههای اضافی HPV محافظت میکند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است