آیا ویروسی که باعث زونا می‌شود، مغز را نیز هدف قرار می‌دهد؟

خط سلامت: زونا و آلزایمر، دو بیماری با ماهیت متفاوت اما با یک نقطه اشتراک: هر دو می‌توانند زندگی افراد را به شدت تحت تأثیر قرار دهند. زونا، یک عفونت ویروسی است که با درد شدید و بثورات پوستی همراه است و اغلب در افرادی که قبلاً آبله مرغان داشته‌اند، بروز می‌کند. از سوی دیگر، آلزایمر یک بیماری تخریب‌کننده عصبی است که به تدریج حافظه، تفکر و توانایی‌های فرد را از بین می‌برد.

آیا ویروسی که باعث زونا می‌شود، مغز را نیز هدف قرار می‌دهد؟

هرچند که این دو بیماری از نظر علائم و علل بسیار متفاوت هستند، اما تحقیقات نشان داده‌اند که برخی عوامل خطر مانند افزایش سن و سیستم ایمنی ضعیف، می‌توانند خطر ابتلا به هر دو بیماری را افزایش دهند. علاوه بر این، برخی مطالعات ارتباط احتمالی بین ویروس آبله مرغان (که عامل ایجاد زونا است) و افزایش خطر ابتلا به آلزایمر را نشان داده‌اند. با این حال، این ارتباط هنوز به طور کامل شناخته نشده و نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.

درمان و مدیریت زونا و آلزایمر نیز بسیار متفاوت است. زونا معمولاً با داروهای ضد ویروسی و مسکن‌ها درمان می‌شود، در حالی که آلزایمر تاکنون درمان قطعی ندارد و درمان‌های موجود تنها می‌توانند علائم بیماری را تسکین دهند. با وجود تفاوت‌های موجود، درک ارتباط احتمالی بین این دو بیماری می‌تواند به محققان کمک کند تا راه‌های جدیدی برای پیشگیری و درمان هر دو بیماری پیدا کنند.

محققان دانشگاه آکسفورد دریافتند استفاده از واکسن جدید بیماری زونا ممکن است در عقب‌انداختن شروع بیماری زوال عقل تأثیر داشته باشد. در این پژوهش، محققان میزان ابتلا به زوال عقل در افراد دریافت‌کننده واکسن جدیدتر زونا را با دیگر واکسن‌ها، ازجمله واکسن قدیمی‌تر زونا، مقایسه کردند. اگر یافته محققان در کارآزمایی‌های بالینی تأیید شود، می‌تواند پیامد‌های مثبتی برای مبارزه علیه زوال عقل داشته باشد. محققان بیش از ۲۰۰ هزار شهروند آمریکایی را که برای زونا واکسینه شده بودند، بررسی کردند. حدود نیمی از آن‌ها واکسن جدید شینگریکس (Shingrix) را دریافت کرده بودند.

به گزارش خط سلامت، طی شش سال بعد، خطر ابتلا به زوال عقل در افرادی که این واکسن را دریافت کردند، در مقایسه با موارد دریافت‌کننده واکسن قدیمی‌تر زوستاواکس (Zostavax) ۱۷ درصد کمتر بود.

واکسن جدید زونا باعث تأخیر در شروع زوال عقل می‌شود

بیماری زونا بر اثر ویروس هرپس زوستر ایجاد می‌شود و می‌تواند در افرادی که قبلاً به آبله‌مرغان مبتلا شده‌اند، ایجاد شود. البته سال ۲۰۰۶ که واکسن زوستاواکس اولین بار تولید شد هم تعدادی از مطالعات نشان دادند که به نظر می‌رسد خطر ابتلا به زوال عقل در افرادی که این واکسن را دریافت کرده‌اند، کمتر است.

سال ۲۰۱۷، واکسن جدید و مؤثرتر شینگریکس تولید شد و پس‌ازآن، عمده افراد نیز این واکسن جدید را دریافت کردند. اکنون در مطالعه‌ای جدید، محققان این دو گروه را با هم مقایسه کرده‌اند.

محققان که نتایج پژوهش آن‌ها در نیچر منتشر شده، سوابق پزشکی حدود ۱۰۰ هزار نفر را که واکسن جدید شینگریکس تزریق کرده بودند، با گروه واکسن قدیمی‌تر مقایسه کردند. به‌صورت میانگین، گروه واکسن جدید ۱۶۴ روز دیرتر علائم زوال عقل را نشان دادند. همچنین تأثیرگذاری این واکسن علیه زوال عقل با نسبت ۲۲ درصد به ۱۳ درصد در زنان بیشتر از مردان بود.

میزان زوال عقل در افراد مختلف

محققان در ادامه میزان زوال عقل در افرادی که از واکسن سایر بیماری‌ها استفاده کرده بودند، بررسی کردند. آن‌ها می‌گویند افراد دریافت‌کننده شینگریکس، ۲۳ تا ۲۷ درصد کمتر از افرادی که علیه آنفولانزا، کزاز، دیفتری یا سیاه‌سرفه واکسینه شده بودند، در معرض خطر زوال عقل قرار داشتند.

بیش از ۵۵ میلیون نفر در سراسر جهان با زوال عقل زندگی می‌کنند. به‌عبارت‌دیگر، از هر سه نفر یک نفر در زندگی‌شان به این عارضه مبتلا می‌شود؛ اگرچه اخیراً دارو‌هایی که سرعت این بیماری را کاهش می‌دهند، تأیید شده‌اند، هیچ درمان قطعی برای آن وجود ندارد.

منبع: دیجیاتو
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
ارسال نظر

خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
اتاق درمان