
اعتیاد به مواد مخدر باعث می شود فرایند تصمیم گیری فرد مختل شود؛ بگونه ای که فرد، بدون تفکر منطقی، صرفا برای ارضای فوری نیازش دست به هر کاری می زند.
آسیبپذیری ژنتیکی در افراد معتاد
به گزارش خط سلامت در پاسخ به این سوال که چرا فقط بعضی از افراد معتاد می شوند؛ باید گفت: شواهد نشان میدهد عامل ژنتیک در بروز اعتیاد به مواد مخدر نقش دارد. مجموعه ای از تحقیقات متمرکز بر دو قلوها و کسانی که به فرزندخواندگی پذیرفته شدهاند، نشان می دهد عامل ژنتیک یا اصطلاحا وراثت، نیمی از آسیبپذیر فرد در برابر اعتیاد به مواد مخدر و اعتیاد به الکل را توضیح می دهد.
خوددرمانی از دلایل اعتیاد
برای برخی افراد اعتیاد به مواد مخدر روشی فوری برای فرار از درد و رنج است. برخی افراد به دنبال بروز هرگونه چالشی در زندگی، به جای حل مساله به دنبال فرار از مشکلات هستند. اعتیاد به مواد مخدر و سوء مصرف الکل به خوبی اجتناب فرد از رنج و ناتوانی در حل مشکلات را نشان می دهد.
الکل که یک ماده کندساز است باعث میشود فرد برای مدتی آرام شود و نگرانیهایش را فراموش کند. مصرف مداوم الکل، اضطراب و کجخلقی را به همراه میآورد. بنابراین، فرد به جای اینکه برای پیدا کردن حس خوب الکل بنوشد، صرفا برای رسیدن به حالت عادی نوشیدن را ادامه می دهد.
اختلال در بینش افراد معتاد
اعتیاد به مواد مخدر باعث بروز اختلال در خودآگاهی فرد میشود. این وضعیت خود را به شکل انکار شدت اعتیاد و نیاز به درمان نشان میدهد به طور مثال، تنها درصد کمی از افراد دائمالخمر به مشکل خود اعتراف میکنند. این یکی از دلایلی است که نشان میدهد چرا بعضی از افراد حتی وقتی متوجه میشوند اعتیاد زندگی شان را بر باد داده باز هم به مصرف آن ادامه میدهند. تحقیقات نشان میدهد مراقبه یکی از رویکردهای مهم برای بهبود آگاهی و کنترل بازدارنده است.
عشق و تنفر
فرد در اثر مصرف مزمن مواد نمیتواند بین نقش مواد به عنوان پاداش و لذت واقعی آن تفکیک قائل شود. اعتیاد به مواد مخدر لزوما با لذت مصرف همراه نیست بنابراین، حتی بعد از اینکه مواد دیگر لذتی برای فرد به همراه نمیآورد، فرد معتاد همچنان میل شدیدی به مصرف دارد.
استرس بر اثر اعتیاد
میان استرس مزمن و انگیزه برای سوء مصرف مواد پیوند محکمی وجود دارد. برای مثال تحقیقات نشان میدهد تجارب منفی در کودکی، مانند خشونت فیزیکی و جنسی، نادیده گرفته شدن، خشونت خانگی و مشکلات خانوادگی خطر اعتیاد به مواد مخدر را افزایش می دهد.
فردی که از استرس شدید عاطفی رنج میبرد، کنترل تصمیم گیری را از دست می دهد این امر منجر به پریشانی عاطفی و درنتیجه مصرف مواد میشود.
اعتیاد به مصرف مواد مخدر فرایند تصمیم گیری را مختل میسازد؛ به طوری که فرد بیش از اندازه برای لذت مواد ارزش قائل میشود، خطرات آن را اندک میشمارد و نمیتواند از اشتباهات گذشته درس بگیرد. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.