برخلاف تصور رایج، نمیتوان رنگ چشم نوزاد را صرفاً بر اساس رنگ چشم والدین پیشبینی کرد. رنگ چشم بهطور عمده به میزان ملانین یا رنگدانههای موجود در عنبیه بستگی دارد. ملانین یک رنگدانه است که باعث تعیین رنگ پوست ، مو و چشمها میشود. هرچه مقدار ملانین در چشم بیشتر باشد، رنگ چشم تیرهتر خواهد بود.
به گزارش خط سلامت یکی از نادرترین رنگهای چشم در جهان، رنگ بنفش است که معمولاً در افرادی دیده میشود که به بیماری ژنتیکی آلبینیسم مبتلا هستند.
آلبینیسم چیست؟
آلبینیسم یک اختلال ژنتیکی است که باعث میشود بدن فرد نتواند بهطور طبیعی ملانین تولید کند. ملانین رنگدانهای است که در پوست، مو و چشمها وجود دارد و مسئول رنگ این بخشها است. همچنین ملانین نقش محافظتی در برابر آسیبهای ناشی از اشعه ماوراء بنفش (UV) نور خورشید دارد. در افراد مبتلا به آلبینیسم، کمبود یا فقدان ملانین باعث بروز مشکلات مختلفی میشود
رنگ چشم بنفش در آلبینیسم
رنگ چشم بنفش در افراد مبتلا به آلبینیسم ممکن است به دلیل نبود رنگدانه ملانین در عنبیه رخ دهد. در واقع، آنچه که باعث ایجاد ظاهر بنفش در چشمها میشود، بازتاب نور از رگهای خونی در پشت چشم است. چون چشم این افراد فاقد رنگدانه است، رگهای خونی پشت چشم به وضوح نمایان میشوند و وقتی نور از این رگها عبور میکند، ترکیب نور بازتابیده باعث میشود چشمها به رنگ صورتی یا بنفش به نظر برسند.
مکانیسم ایجاد رنگ بنفش
در افراد مبتلا به آلبینیسم، چون رنگدانهای برای جذب نور در عنبیه چشم وجود ندارد، نور از رگهای خونی داخل چشم عبور کرده و به سطح چشم بازتاب میشود. این نور بازتابیده از رگها، ترکیب خاصی از رنگها بهویژه رنگهای قرمز و آبی را ایجاد میکند که به طور نادر میتواند باعث ایجاد رنگی مشابه بنفش در چشمها شود. به عبارت دیگر، رنگ بنفش در واقع بازتاب ترکیب نور و رگهای خونی است و نه یک رنگدانه واقعی در چشم.
رنگ چشم بنفش و مشکلات بینایی
افراد مبتلا به آلبینیسم که چشمهای بنفش یا صورتی دارند، معمولاً با مشکلات بینایی مواجه هستند. یکی از شایعترین مشکلات بینایی در این افراد حساسیت شدید به نور (Photophobia) است، زیرا چشمها نمیتوانند بهطور مؤثر نور را جذب کنند. علاوه بر این، بسیاری از افراد مبتلا به آلبینیسم دچار مشکلاتی مانند ضعف بینایی، تنبلی چشم (آمبلیوپی) و انحراف چشم (استرابیسم) هستند.
در افرادی که به آلبینیسم مبتلا هستند، چشمهای بنفش یا صورتی معمولاً به دلیل نبود ملانین و نمایان شدن رگهای خونی پشت چشم ظاهر میشوند. این رنگها در واقع نشانهای از کمبود رنگدانه در چشمها است و نه یک ویژگی ژنتیکی معمولی در افراد غیر مبتلا به آلبینیسم. این تغییر رنگ میتواند با مشکلات بینایی همراه باشد و نیاز به مراقبتهای خاص برای حفاظت از چشمها و جلوگیری از آسیبهای بینایی داشته باشد.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است