
نتایج یک مطالعه جدید در مجله Radiology نشان میدهد نوجوانانی که تحت جراحی اسلیو معده قرار میگیرند، نه تنها وزن کم میکنند، بلکه تراکم استخوانیشان نیز کاهش مییابد—مسألهای که میتواند در آینده خطر شکستگی را افزایش دهد.
به گزارش خط سلامت جراحی اسلیو معده میتواند به نوجوانان و جوانان کمک کند تا وزن خود را کاهش دهند، اما طبق یک مطالعه جدید، این عمل ممکن است تأثیر منفی بر سلامت استخوانهای آنها داشته باشد.
مطالعهای جدید نشان میدهد که یک نوع جراحی کاهش وزن رایج در نوجوانان و جوانان مبتلا به چاقی، استخوانهای بیماران را ضعیفتر میکند.
در عمل اسلیو معده، حدود ۷۵ درصد از معدهی بیمار به طور دائمی برداشته میشود تا اشتها کاهش یابد و فرد وزن کم کند. این نوع جراحی، رایجترین جراحی کاهش وزن در میان نوجوانان و بزرگسالان در سراسر جهان است. در پنج سال گذشته، انجام این نوع جراحی در میان نوجوانان آمریکایی نیز افزایش چشمگیری داشته است.
اگرچه شواهد نشان میدهند که این جراحیها میتوانند خطرات کاردیومتابولیک (مانند فشار خون بالا و دیابت نوع ۲) را کاهش دهند، اما همین مطالعه جدید که سهشنبه (۱۳ ژوئن) در مجله Radiology منتشر شد، نشان میدهد که این نوع جراحی میتواند قدرت استخوان را کاهش دهد.
ما نباید استخوان را فراموش کنیم
دکتر مریم بردلا، یکی از نویسندگان این مطالعه و استاد رادیولوژی در دانشکده پزشکی هاروارد، به Live Science گفت: «خیلی مهم است که پزشکان پس از جراحی کاهش وزن، مراقب سلامت استخوانها باشند.»
در این مطالعه، ۵۴ شرکتکننده بین ۱۳ تا ۲۴ سال با چاقی متوسط تا شدید، بر اساس شاخص توده بدنی (BMI)، مورد بررسی قرار گرفتند. شرکتکنندگان به دو گروه تقسیم شدند: ۲۵ نفر تحت عمل اسلیو معده قرار گرفتند و ۲۹ نفر فقط مشاوره تغذیه و ورزش دریافت کردند.
قبل و دو سال بعد از درمان، سلامت استخوان شرکتکنندگان با معاینه فیزیکی، آزمایش خون و اسکنهایی مانند سیتیاسکن کمّی از ستون فقرات ارزیابی شد تا تغییرات در تراکم مواد معدنی استخوان بررسی شود. محققان با استفاده از مدلی به نام تحلیل المان محدود، که معمولاً برای طراحی هواپیما یا پلها استفاده میشود، میزان نیروی لازم برای شکستن استخوان را شبیهسازی کردند.
دکتر توماس لینک، استاد رادیولوژی در دانشگاه کالیفرنیا سانفرانسیسکو که در این تحقیق دخیل نبود، گفت: «این اطلاعات در مورد جوانان، اطلاعات جدیدی است و اهمیت زیادی دارد.» او همچنین افزود که این تحقیق از فناوریهای جدیدی برای بررسی کیفیت استخوان، مانند اندازهگیری چربی مغز استخوان، استفاده کرده است.
شرکتکنندگان گروه جراحی، پس از دو سال به طور قابل توجهی کاهش وزن داشتند، در حالی که BMI گروه مشاوره کمی افزایش یافته بود. اما در گروه جراحی، تراکم استخوان در بخش پایینی ستون فقرات کاهش یافته و چربی مغز استخوان به طور قابل توجهی افزایش یافته بود، که این امر میتواند استحکام استخوان را کاهش دهد.
پژوهشهای قبلی نیز نشان دادهاند که بزرگسالان پس از عمل اسلیو معده، دچار کاهش تراکم استخوان میشوند، اما این مسئله در نوجوانان نگرانکنندهتر است. دکتر بردلا گفت: «نوجوانی زمانی است که بدن بیشترین ذخیره استخوانی را ایجاد میکند. بعد از سن ۲۰ یا ۲۵ سالگی، تراکم استخوان به اوج میرسد و بعد از آن کاهش مییابد، بنابراین سالهای بلوغ بسیار حیاتی هستند.»
چرا جراحی معده روی استخوان تأثیر میگذارد؟
کاهش اندازه معده میتواند جذب مواد مغذی مانند ویتامین D و کلسیم را که برای رشد استخوان ضروری هستند، محدود کند. همچنین، این جراحی ممکن است بر هورمونهایی که توسط معده ترشح میشوند و به استحکام استخوان کمک میکنند، اثر بگذارد. کاهش وزن نیز به کاهش فشار وارد بر استخوان منجر میشود که میتواند استخوانها را ضعیفتر کند؛ هرچند میتوان با انجام تمرینات تحمل وزن (مثل پیادهروی یا وزنهبرداری)، این تأثیر را کاهش داد.
تضعیف استخوان در نوجوانی میتواند خطر شکستگی را در آینده افزایش دهد.
با این حال، چاقی نیز خطرات بلندمدتی برای سلامتی دارد و انجمن پزشکی کودکان آمریکا اخیراً توصیه کرده که پزشکان باید درمان چاقی نوجوانان را زودتر و با شدت بیشتری آغاز کنند.
بردلا تأکید میکند که سلامت قلب از استخوان مهمتر است و به جای اینکه از جراحی کاهش وزن صرفنظر شود، بهتر است افراد قبل از عمل رژیم سالمی را رعایت کنند، و بعد از عمل نیز مکملهای ویتامین D و کلسیم را مصرف کنند، احتمالاً تا پایان عمر.
او گفت: امیدوارم مقاله ما آگاهی مردم را نسبت به مسئلهی تحلیل استخوان افزایش دهد، چون اغلب افراد به این موضوع فکر نمیکنند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است