
زمانی که اسیدهای چرب غیراشباع (UFAs) که در روغنها یا چربیهای دیگر یافت میشوند، به دمای بالای 140 درجه سانتیگراد (284 درجه فارنهایت) برسند، میتوانند تغییرات مولکولی پیدا کنند و به چربیهای ترانس (TFAs) تبدیل شوند.
به گزارش خط سلامت این فرآیند به ویژه زمانی که سبزیجات غنی از گوگرد مانند سیر و پیاز در دماهای بالا پخته میشوند، بیشتر اتفاق میافتد.
چرا سیر داغ و پیاز داغ برای سلامتی مضر هستند؟
پختن سیر و پیاز در حرارت بالا میتواند چربیهای ترانس مضر را به وعده غذایی شما اضافه کند. یک مطالعه نشان میدهد که حرارت دادن سیر و پیاز در دمای بالا میتواند ترکیبات خاصی را در آنها به چربیهای ترانس تبدیل کند که عامل خطر بزرگی برای بیماریهای قلبی عروقی است.
این زمانی اتفاق میافتد که مواد غنی از ترکیبات گوگردی مانند سیر و پیاز در دمای 140 درجه سانتیگراد یا بالاتر پخته شوند. بیایید بررسی کنیم که اسیدهای چرب ترانس چیست و چگونه بر سلامت قلب تاثیر میگذارند.
اسیدهای چرب ترانس یا TFAها به چربیهای غیر سالم اطلاق میشوند که از فرآیند هیدروژناسیون بهدست میآیند. این فرآیند روغنهای سالم را به چربی جامد تبدیل کرده و از فاسد شدن آنها جلوگیری میکند. اما اسیدهای چرب ترانس هیچ مزایای سلامتی شناخته شدهای ندارند و در بسیاری از کشورها استفاده از آنها ممنوع شده است. رژیم غذایی پر از چربیهای ترانس میتواند خطر حملات قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع 2 را افزایش دهد. همچنین، این چربیها سطح کلسترول بد را افزایش داده و سطح کلسترول خوب را کاهش میدهند.
چربیهای ترانس در مواد غذایی مختلفی مانند کیکها، کلوچهها، پیتزاهای منجمد، غذاهای سرخ شده و مارگارین یافت میشوند. به گفته سازمان جهانی بهداشت (WHO)، این چربیها سالانه با بیش از 278 هزار مرگ و میر در سراسر جهان مرتبط هستند. WHO توصیه میکند که مصرف چربیهای ترانس باید به کمتر از 1 درصد از کل مصرف انرژی روزانه محدود شود.
بر اساس تحقیقات جدید، اسیدهای چرب غیراشباع (UFAs) در دمای 150 درجه سانتیگراد یا بالاتر میتوانند به چربیهای ترانس تبدیل شوند. این فرآیند به دلیل ایزومریزاسیون ترانس اتفاق میافتد، که نوعی تغییر مولکولی است. ترکیبات گوگردی موجود در سیر و پیاز میتوانند این ایزومریزاسیون را تسریع کنند. یک تیم تحقیقاتی ژاپنی نشان داده است که ترکیبات گوگردی در سبزیجاتی مانند سیر و پیاز باعث افزایش تبدیل اسیدهای چرب غیراشباع به چربیهای ترانس در دمای بالا میشوند.
با این حال، این تحقیق نشان میدهد در شرایط پخت و پز معمولی، تولید چربیهای ترانس حداقل است و نگرانیهای زیادی وجود ندارد. با این حال، بهتر است هنگام پختن سیر و پیاز در دماهای بالا، احتیاط کنید. در صورتی که به دنبال حفظ سلامت قلب خود هستید، از روشهای پخت ملایمتر استفاده کنید و از پختن این سبزیجات در دماهای بالای 140 درجه سانتیگراد خودداری نمایید.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است