نوسان سطح کراتینین شما به دلیل عواملی مانند توده عضلانی، سن و سطح فعالیت کاملاً طبیعی است. با این حال، سطوح بالا یا پایین مداوم می تواند نشانه ای از یک مشکل اساسی سلامت باشد.
به گزارش خط سلامت درک زمان نگرانی در مورد سطوح کراتینین بالا و پایین برای حفظ سلامت مطلوب ضروری است.
کراتینین چیست؟
کراتینین یک محصول زائد طبیعی است که با کار عضلات در خون شما تجمع می یابد. کراتین به ماهیچه های شما کمک می کند تا زمانی که اجسام بزرگ را جابه جا می کنید یا با شدت بالا تمرین می کنید انرژی ایجاد کنند. بدن شما کراتینین را با سرعت ثابتی تولید می کند و اگر کلیه های شما سالم باشند، بیشتر آن فیلتر می شود. پزشک شما می تواند با بررسی سطح کراتینین در خون و مقایسه آنها با محدوده طبیعی، عملکرد کلیه های شما را ارزیابی کند. کراتینین می تواند توسط بدن، از رژیم غذایی شما و از تجزیه سلول ها تولید شود.
کراتینین و عملکرد کلیه
کلیه های شما بخشی از دستگاه ادراری شما هستند و چندین عملکرد مهم را ایفا می کنند. این شامل تصفیه خون، نگهداری مایعات و مواد مغذی، و ایجاد هورمون هایی است که مسئول کنترل فشار خون هستند. هنگامی که سطح کراتینین شما بالا است، به طور معمول به این معنی است که کلیه های شما در وضعیت بدی قرار دارند. این نشانه آن است که بدن شما به درستی خود را از شر سموم بدن خلاص نمی کند.
زمانی که سطح کراتینین طبیعی باشد، نشانه این است که کلیه ها به درستی سموم را از خون فیلتر می کنند. از سوی دیگر، سطوح پایین می تواند نشان دهنده بیماری کبد یا از دست دادن عضلات باشد.
سطوح نرمال کراتینین چیست؟
سطوح نرمال بین 0.7 تا 1.2 میلی گرم در لیتر متغیر است. با این حال، آنها می توانند از فردی به فرد دیگر کاملاً متفاوت باشند. چندین متغیر بر سطوح طبیعی کراتینین فرد تأثیر میگذارند. از آنجایی که کراتینین توسط سلول های عضلانی اسکلتی تولید می شود، سطح پایه کراتینین شما تحت تأثیر اندازه کلی و توده عضلانی شما قرار می گیرد. بدنسازان معمولا سطوح بالاتری دارند، در حالی که زنان تمایل دارند تا حدودی سطح کراتینین کمتری داشته باشند. در حالت ایده آل، سطوح شما نباید به طور قابل توجهی در طول زمان تغییر کند.
سطح کراتینین بالا
خستگی، تورم، تغییر در ادرار، حالت تهوع و گرفتگی عضلانی از جمله علائم افزایش سطح کراتینین مرتبط با اختلال عملکرد کلیه هستند. با این حال، سطوح بالای کراتینین لزوماً نشان دهنده مشکلات کلیوی نیست. برخی از متغیرها مانند آسیب های عضلانی، مکمل کراتین، توده عضلانی بالا و رژیم غذایی غنی از پروتئین همگی می توانند باعث افزایش سطوح شوند.
مشاوره با پزشک ضروری است، زیرا آنها نتایج آزمایش، میزان افزایش و هر گونه شرایط پزشکی زمینه ای را برای شناسایی علت افزایش ارزیابی می کنند.
سطوح پایین کراتینین
سطوح پایین می تواند ناشی از بارداری، گیاهخواری، از دست دادن عضله یا مصرف برخی داروها باشد. داروهایی مانند مسدودکننده های H2 و برخی آنتی بیوتیک ها نیز می توانند بر سطح کراتینین فرد تأثیر بگذارند. افراد ضعیف با از دست دادن عضله نیز ممکن است سطح کراتینین پایینی داشته باشند.
این لزوما نشان دهنده عملکرد خوب کلیه نیست، بلکه می تواند ناشی از کاهش توده عضلانی باشد. سطوح پایین معمولاً مستقیماً علائم ایجاد نمی کند. با این حال، کاهش عملکرد عضلانی می تواند منجر به خستگی، ضعف و اختلال در حرکت شود. در بیشتر موارد، کراتینین پایین چندان نگران کننده نیست.
با این حال، سطوح بسیار پایین می تواند نشانه ای از سوء تغذیه یا از دست دادن شدید عضلات باشد. در این موارد، مهم است که با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مشورت کنید تا مشخص شود چه چیزی باعث سطوح پایین می شود.
نحوه کنترل سطوح غیر طبیعی
افزایش اندکی میزان کراتینین یا کاهش GFR معمولا دلیلی برای نگرانی نیست، به ویژه با توجه به از دست دادن عملکرد کلیه مرتبط با سن. حفظ یا بهبود عملکرد کلیه با ترک سیگار، کاهش وزن، اجتناب از داروهای غیر ضروری، کنترل فشار خون و مدیریت سطح قند خون امکان پذیر است.
برای تشخیص زودهنگام بیماری های مرتبط با کلیه ویزیت های منظم پزشکی ضروری است. هنگامی که منبع کاهش عملکرد کلیه مشخص شد، پزشک می تواند برنامه ای برای درمان طراحی کند. این می تواند شامل فشار خون یا داروهای دیابت باشد که ممکن است به کاهش یا جلوگیری از آسیب بعدی به کلیه ها کمک کند.
نتیجه گیری
سطح کراتینین یک شاخص مفید برای عملکرد کلیه و سلامت عمومی است. در حالی که سطوح ممکن است به دلیل عواملی مانند توده عضلانی، غذا و افزایش سن در نوسان باشد، سطوح بالا یا پایین مداوم ممکن است نشان دهنده یک مشکل سلامتی باشد. سطح بالا ممکن است نشان دهنده مشکلات کلیوی باشد، در حالی که سطح پایین ممکن است نشان دهنده از دست دادن عضلات یا سوء تغذیه باشد. با این حال، بسیاری از مسائل مرتبط با سطوح کراتینین بالا و پایین را می توان اجتناب کرد. ترک سیگار، تنظیم فشار خون و مراجعه منظم به پزشک می تواند به شما در حفظ سلامت کلیه کمک کند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است