هر آنچه باید درباره مخملک یا تب اسکارلت بدانید

خط سلامت: مخملک یا تب اسکارلت یک عفونت باکتریایی است که توسط استرپتوکوکوس گروه A ایجاد می‌شود و غالباً با گلو درد ناشی از استرپتوکوکوس اشتباه گرفته می‌شود.

هر آنچه باید درباره مخملک یا تب اسکارلت بدانید

مخملک یا تب اسکارلت  غالباً با گلو درد ناشی از استرپتوکوکوس اشتباه گرفته می‌شود. با این حال، برخلاف گلو درد، تب اسکارلت با علائم مشخصی مانند راش و زبان قرمز روشن همراه است. این بیماری عمدتاً کودکان ۵ تا ۱۵ ساله را تحت تأثیر قرار می‌دهد و امروزه با آنتی‌بیوتیک‌ها به راحتی قابل مدیریت است.

به گزارش خط سلامت در این مقاله، به بررسی علائم، علل، تشخیص و درمان تب اسکارلت می‌پردازیم تا شما را با دانش لازم برای شناسایی و پاسخ مؤثر به این بیماری آشنا کنیم.

تب اسکارلت و گلو درد

تب اسکارلت ناشی از همان باکتری‌هایی است که باعث گلو درد می‌شوند. این دو وضعیت مشابه هستند، اما یک تفاوت مهم وجود دارد: علاوه بر علائم معمول گلو درد، کودکان مبتلا به تب اسکارلت نیز دچار راش و زبان قرمز روشن می‌شوند. گلو درد همیشه به تب اسکارلت تبدیل نمی‌شود. هرچند که تب اسکارلت به نظر بدتر می‌رسد، اما در صورتی که درمان شود، به همان اندازه جدی نیست.

علائم تب اسکارلت

تب اسکارلت مانند گلو درد با علائم زیر شروع می‌شود:

تب

گلو درد

سردرد

لرز

یک یا دو روز پس از بروز این علائم، کودکان مبتلا به تب اسکارلت دچار راش قرمز و بافتی شبیه سنباده می‌شوند. این راش پس از پاسخ به درمان برای مدتی باقی می‌ماند و گاهی اوقات پوست در برخی نواحی بدن به مدت چند هفته پوسته‌پوسته می‌شود.

اگرچه شایع نیست، تب اسکارلت می‌تواند پس از یک عفونت استرپتی مانند ایمپتیگو (عفونت پوستی) توسعه یابد. در این حالت، بیماری به جای اینکه با عفونت گلو شروع شود، با نشانه‌هایی از عفونت در اطراف سوختگی یا زخم آغاز می‌شود.

در موارد بسیار نادر، تب اسکارلت می‌تواند منجر به مشکلات جدی در سلامتی از جمله تب روماتیسمی و مشکلات کلیوی شود. اما چنین عوارضی به‌ندرت رخ می‌دهند و به راحتی با درمان سریع تب اسکارلت (و سایر عفونت‌های استرپتی) با دوره کامل آنتی‌بیوتیک‌ها قابل پیشگیری هستند.

علت‌های تب اسکارلت

باکتری‌های گروه A استرپتوکوک مسئول انواع مختلف عفونت‌ها هستند، از جمله گلو درد و برخی عفونت‌های پوستی. باکتری‌هایی که به نوعی از گروه A استرپتوکوک مربوط می‌شوند که باعث تب اسکارلت می‌شوند، توکسینی تولید می‌کنند که مسئول راش قرمز و "زبان توت‌فرنگی" است که از ویژگی‌های منحصر به فرد این بیماری محسوب می‌شود.

شما می‌توانید با تماس نزدیک با فردی که به این باکتری مبتلا است، به آن مبتلا شوید. باکتری همچنین می‌تواند از طریق قطرات مایع عفونی که هنگام سرفه یا عطسه فرد بیمار به هوا منتقل می‌شوند، منتقل شود. لمس کردن سطوح آلوده و سپس تماس با دهان، چشم‌ها یا بینی می‌تواند باعث عفونت شود.

این بیماری بیشتر در شرایط شلوغ شیوع پیدا می‌کند. شستن دست‌ها و پوشاندن سرفه‌ها و عطسه‌ها می‌تواند به جلوگیری از انتشار آن کمک کند. یک کودک تا دو روز پس از شروع درمان آنتی‌بیوتیکی هنوز مسری است.

تشخیص تب اسکارلت

تب اسکارلت به همان روشی که گلو درد تشخیص داده می‌شود، تشخیص داده می‌شود. نمونه‌ای از گلو گرفته می‌شود و یا آزمایش سریع استرپ انجام می‌شود یا نمونه به کشت منتقل می‌شود تا مشخص شود آیا باکتری استرپتوکوکوس وجود دارد یا خیر.

آزمایش سریع می‌تواند ظرف پنج تا ده دقیقه نتیجه مثبت را نشان دهد، اما نتایج کشت ممکن است تا دو روز طول بکشد. معمولاً هر دو آزمایش انجام می‌شوند زیرا آزمایش‌های سریع می‌توانند غیرقابل اعتماد باشند.

درمان تب اسکارلت

دو جنبه مهم در درمان تب اسکارلت وجود دارد: کشتن باکتری با یک دوره کامل آنتی‌بیوتیک و کاهش علائم.

یک دوره کامل درمان آنتی‌بیوتیکی بسیار حائز اهمیت است. آنتی‌بیوتیک‌های معمولاً استفاده شده شامل پنی‌سیلین و آموکسی‌سیلین هستند. برای افرادی که به پنی‌سیلین حساسیت دارند، گزینه‌های ایمن زیادی وجود دارد.

برای مدیریت علائم ناخوشایند و گاهی دردناک تب اسکارلت، راه‌حل‌های خانگی و داروهای بدون نسخه متعددی وجود دارد. این شامل روش‌های ساده‌ای برای تسکین گلو درد مانند خوردن غذاهای سرد، نوشیدن مایعات گرم و استفاده از رطوبت‌ساز برای مرطوب نگه داشتن هوا است. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) می‌توانند تب را کاهش دهند و دردهای عمومی بدن را تسکین دهند.

پیشگیری از تب اسکارلت

تب اسکارلت و باکتری‌های ایجادکننده آن مسری هستند و کودکانی که به این بیماری مبتلا شده‌اند باید تا ۴۸ ساعت پس از شروع درمان آنتی‌بیوتیکی از رفتن به مدرسه خودداری کنند. تب اسکارلت untreated ممکن است برای چند هفته پس از بروز علائم منتشر شود.

شما می‌توانید از تماس با افرادی که به گروه A استرپتوکوک مبتلا هستند اجتناب کنید تا زمانی که آن‌ها حداقل دو روز آنتی‌بیوتیک مصرف کرده باشند. اگر در یک خانه با کسی که به تب اسکارلت مبتلا است زندگی می‌کنید، سطوح را به‌طور منظم تمیز و ضدعفونی کنید تا از انتشار باکتری در خانه جلوگیری شود.

شیر خام و غیرپاستوریزه می‌تواند حاوی باکتری‌های خطرناک از جمله گروه A استرپتوکوک باشد. از نوشیدن شیر خام یا خوردن محصولات لبنی غیرپاستوریزه خودداری کنید.

خلاصه

تب اسکارلت یک بیماری دوران کودکی است که به وسیله باکتری گروه A استرپتوکوک ایجاد می‌شود، همان باکتری که باعث گلو درد می‌شود. در گذشته بیماری خطرناکی محسوب می‌شد، اما امروزه به راحتی با آنتی‌بیوتیک‌ها درمان می‌شود.

برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
ارسال نظر

آخرین اخبار
خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
اتاق درمان