هلیکوباکتر پیلوری ، با شیوعی بالغ بر 30 تا 40 درصد در ایالات متحده، این باکتری میتواند منجر به بروز زخم معده و التهاب شود.
به گزارش خط سلامت در این مقاله، به بررسی نحوهی انتقال، علائم و گزینههای درمان این باکتری پرداخته خواهد شد.
هِلیکوباکتر پیلوری عامل بروز سرطان در سطح جهانی
وقتی به عوامل بروز سرطان فکر میکنیم، معمولاً عواملی مانند ژنتیک و سبک زندگی به ذهن خطور میکنند. اما برخی از عوامل بیماریزا نیز میتوانند منجر به تشخیص سرطان شوند. بر اساس گزارش اخیر انجمن تحقیقات سرطان آمریکا، 13 درصد از موارد سرطان در سطح جهانی، یعنی 2.2 میلیون مورد، به عفونتهای باکتریایی یا ویروسی نسبت داده میشود. عاملان این عفونتها شامل هپاتیت B، هپاتیت C و ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) هستند که عامل شناختهشدهای برای سرطان گردن رحم محسوب میشود.
اما باکتری مسئول بالاترین تعداد موارد سرطان در سطح جهانی، ممکن است ناشناخته باشد که بهطور معمول با نام هلیکوباکتر پیلوری شناخته میشود. این باکتری در سال 2018 باعث حدود 810,000 مورد سرطان شد که در مقایسه با HPV با 690,000 مورد و هپاتیت B با 360,000 مورد در همان سال، بالاترین رقم را دارد.
هلیکوباکتر پیلوری چیست و چگونه باعث سرطان میشود؟
H. pylori باکتریای است که بسیاری از افراد آن را در معده خود دارند. تقریباً 30 تا 40 درصد از مردم ایالات متحده در برخی مقاطع زمانی به هلیکوباکتر پیلوری مبتلا میشوند. این باکتری میتواند منجر به بروز زخم در معده یا روده کوچک و همچنین التهاب معده، که به آن گاستریت گفته میشود، شود.
دکتر لیندا کامینگز، متخصص گوارش در مرکز پزشکی دانشگاه کلومبیا و استاد پزشکی در دانشگاه کیس وسترن رزرو، گفت: "با گذشت زمان، این التهاب میتواند به بیماریهای جدیتری منجر شود. در برخی افراد که به دلیل عوامل ژنتیکی، سبک زندگی و/یا ویژگیهای خود هلیکوباکتر پیلوری مستعد هستند، این التهاب منجر به تغییرات پیشسرطانی در لایه معده میشود که در نهایت میتواند به سرطان منجر شود."
هلیکوباکتر پیلوری میتواند خطر دو نوع سرطان را افزایش دهد:
هلیکوباکتر پیلوری میتواند خطر دو نوع سرطان را افزایش دهد: لنفوم بافت لنفاوی وابسته به مخاط (MALT)، که نوعی لنفوم غیرهوچکینی است که معده را تحت تأثیر قرار میدهد و نوعی سرطان معده به نام آدنوکارسینوما، که از لایه معده منشأ میگیرد. بر اساس اطلاعات انجمن سرطان آمریکا، 90 تا 95 درصد از تمام سرطانهای معده آدنوکارسینوم هستند.
دکتر کامینگز خاطرنشان کرد هلیکوباکتر پیلوری قویترین عامل خطر برای سرطان معده است. افرادی که به هلیکوباکتر پیلوری مبتلا هستند، دو تا شش برابر بیشتر از افرادی که به این عفونت مبتلا نیستند، در معرض خطر ابتلا به سرطان معده و لنفوم MALT هستند.
مهم است بدانید که با این حال، برای بیشتر افراد، هلیکوباکتر پیلوری منجر به سرطان نمیشود. دکتر کامینگز گفت: "در بین همه افرادی که به هلیکوباکتر پیلوری مبتلا هستند، باور بر این است که حدود 1 تا 3 درصد دچار سرطان خواهند شد."
هلیکوباکتر پیلوری چگونه منتقل میشود؟
در حالی که انتقال هلیکوباکتر پیلوری بهطور کامل درک نشده است، دکتر کامینگز گفت که ممکن است این باکتری از طریق مایعات بدن منتقل شود. "از آنجا که هلیکوباکتر پیلوری میتواند در مدفوع، مایع معده، بزاق و پلاکهای دندانی وجود داشته باشد، میتواند از طریق ترشحات دهانی یا استفراغ منتقل شود."
به گفته او، احتمال انتقال در خانواده بیشتر است، زیرا خطر ابتلا به لیکوباکتر پیلوری در کودکان زمانی که یکی از والدین یا خواهر و برادرها به این عفونت مبتلا هستند، بالاتر است.
اکثر افراد احتمالاً عفونت را در دوران کودکی دریافت میکنند. انتقال این عفونت غالباً به شرایط بهداشتی ضعیف، شلوغی و تأمین آب ناکافی مرتبط است.
علائم و تشخیص
برخی از افراد مبتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری هیچ علامتی ندارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است پس از خوردن غذا دچار ناراحتی شکمی شوند. علائم دیگر شامل: هلیکوباکتر پیلوری شامل تهوع، کاهش وزن، مشکل در بلع و سوزش سر دل شدید است.
درمان هلیکوباکتر پیلوری
بهگفته دکتر کامینگز، عفونتهای هلیکوباکتر پیلوری معمولاً بدون درمان از بین نمیروند و درمان آنها بهطور فزایندهای دشوار شده است، زیرا باکتری به برخی از آنتیبیوتیکها مقاوم شده است. "این مقاومت منجر به افزایش پیچیدگی رژیمهای درمانی شده است." او گفت: "امروزه، این عفونتها به مدت دو هفته با چندین دارو از جمله داروهای کاهشدهنده اسید و آنتیبیوتیکها درمان میشوند. برخی از رژیمها نیز شامل ترکیبات حاوی بیسموت هستند."
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است