با این 8 واژه به کودکان شرم می دهید

خط سلامت: هیچ پدر و مادری آگاهانه تصمیم نمی گیرد با گفتار و رفتار خود فرزندش را شرمنده کند. آنچه باعث می شود والدین با رفتار خود موجبات شرمساری فرزندشان را فراهم کنند، این است که آن ها این الگوی غلط را از پدر و مادر خود آموخته اند. مطابق با آنچه در ادبیات باستانی دیده می شود، شرمساری کودکان برای کنترل رفتارشان، یک سنت دیرینه در تاریخ بشریت بوده است.

با این 8 واژه به کودکان شرم می دهید

به گزارش خط سلامت شرمساری کودکان رفتاری تکانشی است که به دلیل بی تدبیری و بی توجهی به تأثیر منفی آن بر هویت کودکان اتفاق می افتد.

القای حس شرم به کودکان

والدین گاه با استفاده از واژه های نادرست مانند: شرم آور، ناامید کننده، بی ملاحظه، خود خواه، بی توجه، شلخته، تنبل و دروغگو، احساس شرم و نقص را به فرزندان خود منقل می کنند. کودکان شرمسار تمایل به بدرفتاری دارند و تنش بیشتری را در رابطه والد - فرزندی تجربه می کنند که به نوبه خود منجر به افزایش القای حس شرم از جانب والدین ناآگاه به کودکان می شود.

شرمساری رفتار نادرست کودکان را افزایش می دهد

ایجاد حس شرمندگی در کودکان و نوجوانان، ابزاری ناکارآمد برای آموزش رفتار مطلوب است. شرمساری به سه دلیل نمی تواند رفتار مثبت را هدایت کند:

گذشته نگری

تجربه شرمساری در کودکان، بیشتر مربوط به کاری است که کودک در گذشته انجام داده است یا انجام نداده است. با فکر کردن به اشتباهات گذشته و تجربه شرم ناشی از آن، همیشه لایه ای از ناتوانی در حافظه باقی می ماند. تجربه شرم، احساس خشم و بی میلی به همکاری را برمی انگیزد.

تمرکز بر منفی ها

با بکارگیری الفاظی که حس شرمندگی را در کودک تقویت می کند، در حقیقت والدین بر چیزی است که نمی خواهند، یعنی رفتار نادرست، تمرکز کرده اند. در حقیقت شرمنده کردن کودکان، یکی از بدترین راه ها برای تخلیه خشم والدین است.

زیر سوال بردن هویت

یکی از منفی ترین آثار شرمنده کردن کودکان این است که تجربه شرم، به طور جدی تمام هویت کودک، حتی نقاط مثبت شخصیت او، را زیر سوال می برد؛ بدون اینکه گامی در جهت اصلاح رفتار برداشته شود. چقدر کودک باید رفتارهای محتاطانه، ایثارگرانه، دقیق و صادقانه انجام دهد تا دیگر به عنوان بی ملاحظه، خودخواه، بی دقت، شلخته یا فریبکار شناخته نشود؟

شرم و افزایش حالت دفاعی

زمانی که والدین، کلمات شرم آور را با عصبانیت یا انزجار فریاد می زنند؛ تأثیر منفی آن بیشتر خواهند شد. به دنبال این احساس شرمندگی، کودکان بیش از پیش در برابر والدین خود دفاعی برخورد می کنند.

نقطه مقابل شرمساری

نقطه مقابل شرمساری، تعریف و تمجید تصنعی از کودک نیست؛ بلکه تشویق است. تشويق باعث برانگيختن رفتارهای مثبت در حال و آينده مي شود. تشویق می تواند با استفاده از اظهارات کلامی ساده صورت بگیرد.

تشویق متمرکز به حال و آینده است و برعکس شرمساری روی رفتارمطلوب متمرکز است. تشويق کودکان به همان اندازه که شرمساري منجربه مقاومت آن ها مي شود، باعث برانگيختن حس همكاری کودک مي شود. برای ورود به صفحه ی اینستاگرام کلیک کنید. تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.

ارسال نظر

خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
  • 00:00
    00:00
اتاق درمان