خانه تکانی از دیدگاه روانشناسی فرصتی است که افراد در سایه آن می توانند به یکی از مهمترین مهارت ها که همدلی است دست یابند.
به گزارش خط سلامت آشــنا کردن کــودکان با واژه هایــی مانند همدلــی و نوع دوســتی، یکی از راه هایی است که روحیه جمع گرایی و گذشت را میان افراد خانواده گســترش می دهد وحس مسولیت پذیری را در کودکان بارور می کند . یکی از تمرین هایی که به شــکوفا شــدن حس همدلی و مسوولیت پذیری کمک می کند ، کمک گرفتن از همه اعضای خانواده در نظافت خانه است .
خانه تکانی گروهی
زمانی که صبح یک روز تعطیل صحبت از نظافت به میان می آید ، بعید به نظر می رسد که تمام اعضای خانواده با رویی گشاده و خندان به اســتقبال پیشــنهاد کدبانوی خانه آمده و اعلام همکاری کنند . در این زمان است که شکایت و غرولند ها شروع می شود . پدر خانه که پس از یک هفته کار رسیدگی به کارهای شخصی اش را بهانه می کند، کوچکترها هم که معموال مشغول درس خواندن هســتند یا کاری از دستشان بر نمی آید.
یک پیشنهاد ویژه برای خانه تکانی
یک پیشنهاد ویژه برگزاری جشن و مسابقه بزرگ تمیز کردن خانه اســت که باید با تشکیل جلسه خانوادگی یک روز قبــل از آغاز تعطیــات درباره آن صحبت شده ، مواد لازم خریداری شده و نحوه برگزاری جشن ، جوایز و مدت زمان آن تعیین شود.
در جشــن بزرگ همدلی همه افراد از کوچک و بزرگ شرکت خواهند داشت وبرای هر یک از آن ها فراخور سن و نیازهای شان جایزه تعیین خواهد شــد. این پیشنهاد ، ایده مناسب و موثری به منظور نهادینه کردن فرهنگ همدلی و از خودگذشتگی و آموزش کار گروهی در خانواده وعادت انجام کارهای شخصی و مدیریت زندگی در ضمیر کودکان و پیشــگیری از فرسودگی و به دوش کشیدن تمام وظایف توسط یک شخص خواهد شد.
نباید فراموش شود، نخستین پایه های یادگیری مهارت زندگی از همــان ســال های اولیه کودکی پیریزی شده است و کودکان در نخستین ســال ها پس از تولد برای ورود به مراحل بعدی زندگی شان آماده شــدن و معنای مسوولیت پذیری ، همدلی و از خودگذشتگی را می آموزنــد . همانطــور که سرنوشت تحصیلی و شغلی آنها برای والدین اهمیت دارد ،آماده کردن آنها برای زندگی شخصی و مدیریت زندگی مهم به شمار رفته و نباید از آن غافل شد در دنیای پرمشــغله امروز دیگر جایی برای بهانه آوردن وسرباز زدن از انجام کارهای شخصی و امور مربــوط به خانه باقی نخواهد ماند و همه افراد باید از عهده وظایف خود بر آیند.
خانه تکانی و رشد شخصیت کودکان
در جریان شکل گیری شخصیت و رشــد شــناختی کودکان یکی از مفاهیمی که باید در خانواده نهادینه شود، واژه همدلی و از خودگذشتگی است. عادت به همدلی کردن با مادر و دیگر اعضای خانــواده معموال با همکاری در انجام کارهای خانه از نخســتین ســال های زندگی آغاز می شود و شکل می گیرد .
در واقع این تمرین سبب می شود، کودک مســوولیت پذیر نیز شــده و این همکاری در سالهای آینده ادامه پیدا خواهد کرد کــه به آن در اصطلاح مهندســی خانواده گفته می شود بدیــن معنا که هریــک از اعضای خانــواده به تناســب توانایی ها و علایق شان در انجام کارها سهیم شــوند و همدلی شــان را نشــان می دهند .
در این راستا نباید اجبار در میان باشد و حق انتخاب میان اعضا حاکم بوده و مشارکت توام با نشــاط و بــه دور از تحمیل انجام می گیرد .
در این جریان هیچ فردی خســته نخواهد شــد و احساس صمیمیت و قدردانــی میان افراد شــکل می گیرد. تنبلی ، رخوت و افســردگی در خانــواده رخت بر می بندد و انجام کارهای شخصی باعث می شود تا احساس وابستگی مفرط کمرنگ شــده و عزت نفس افزایش پیدا کرده ترس های کاذب کمتر شــده و نوجوانان احساس قدرت کنند. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.