یادگیری هم آسان شد+ هنگام مطالعه این روش ها را بکار ببندید

خط سلامت: مطالعه یکی از مهم ترین عواملی است که به یادگیری و کسب تجربه کمک می کند. استفاده از برخی تکنیک های خاص روند مطالعه را تسهیل کرده و یادگیری را افزایش می دهد.

یادگیری هم آسان شد+ هنگام مطالعه این روش ها را بکار ببندید

مطالعه و یادگیری  به حفظ توجه و تمرکز نیاز دارد. 

به گزارش خط سلامت اغلب سخت ترین بخش مطالعه، آغاز آن است. در این مطلب به ارائه برخی از روش هایی که آغاز مطالعه را تسهیل می کند، می پردازیم.

مطالعه را چگونه شروع کنیم؟

مطالعه مطالب درسی معمولا به فرصتی دیگر موکول می شود؛ گویی نوعی مقاومت در برابر مطالعه و یادگیری وجود دارد. برخی از روش هایی که باعث می شود افراد به راحتی مطالعه کردن را شروع کنند، عبارت است از:

ایجاد انگیزه

انگیزه عاملی مهم برای شروع مطالعه است؛ ولی پژوهش ها نشان داده است چیزی که بیستر از انگیزه به فرد در انجام کارهای دشوار کمک می کند، برنامه ریزی و منظم بودن است.

انواع انگیزه

بطور کلی داشتن انگیزه عاملی است که افراد را به حرکت وامی دارد و انگیزه عاملی مهم برای شروع مطالعه است. پژوهش ها نشان داده است انگیزه بر دو نوع است:

انگیزه درونی

انگیزه درونی مولود عوامل درونی چون باورها، اعتقادات، آرزوها، و غیره است.

انگیزه بیرونی

انگیزه های بیرونی مولود عوامل بیرونی چون: پدر و مادر، معلّم، دوستان، هم کلاسی ها و حتی بعضی از درس ها و کتاب هاست.

فنون ایجاد انگیزه

انگیزه روند آغاز و خاتمه مطالعه را تسهیل می کند. برخی فنون ایجاد انگیزه عبارت است از:

مطالب کتاب از ساده به دشوار 

پرهیز از رقابت و چشم و همچشمی افراطی

استفاده از روش های مختلف برای یادگیری مطالب درسی. به عنوان مثال مباحثه کردن، تمرین و تکرار و...

برنامه ریزی

برای مطالعه برنامه ای مشخص و در عین حال به حد کفایت انعطاف پذیر، چنان که در عمل قابل اجرا باشد لازم است؛ زیرا داشتن «برنامه مشخص مطالعه» نیروی تمرکز حواس را زیاد می کند. اگر دانش آموز و دانشجو بداند که چرا فلان کتاب را مطالعه می کند و مدت زمان لازم برای مطالعه و یادگیری آن چه مقدار است؟ مطالب پیچیده کتاب کدام قسمت است؟ و زمان یادگیری مناسب آن چه موقع است؟ موفق تر خواهد بود تا این که بدون دانستن پاسخ این سؤالات مطالعه را آغاز کند.

نکاتی برای برنامه ریزی

یک برنامه ریزی هدفمند دارای ویژگی های زیر است:

 انعطاف پذیر بودن برنامه 

وقت کافی اختصاص دادن برای مطالعه هر درس  

تنظیم برنامه متناسب با روحیه و ظرفیت شخصی

کاهش حواس پرتی

برای کاهش حواس پرتی لازم است 2 دسته از عواملی که منجر به حواس پرتی می شوند را بشناسید:

عوامل بیرونی

برخی عوامل بیرونی که منجر به حواس پرتی می شوند قابل کنترل هستند، مثل صدای تلویزیون. در مقابل برخی دیگر از این عوامل بیرونی قابل کنترل نیستند، مثل سروصدای ماشین ها در خیابان. برای رهایی از این امر در مواقعی که منحرف کننده ها بیرونی هستند باید مواردی که قابل کنترل هستند را از اطراف خود دور کنید. 

عوامل درونی

زمانی که تفکر فرد حین مطالعه بطور دایم از موضوع منحرف می شود و فرد در غیاب عوامل بیرونی، همچنان نمی تواند تمرکز کند با عوامل درونی منحرف کننده حواس مواجه هستیم.

برای رهایی از این وضعیت لازم است فرد فاصله زمانی تمرکز روی دروس مورد مطالعه را کوتاه کند و بعد از خواندن هر صفحه نکته برداری کند.

انتخاب زمان مناسب برای مطالعه

یکی از عاقلانه ترین و در عین حال مشکل ترین قوانین مطالعه، داشتن برنامه منظم و به کار گرفتن آن است. مشکل بودن این کار از این نظر است که علاوه بر وسوسه ها و مزاحمت های گوناگون، اغلب وقفه ها و فاصله های ناخواسته ایجاد می گردد.

با وجود این اگر به مطالعه و تحصیل علاقه دارید برنامه ای را طرح کنید و طرح خود را به مرحله اجرا در آورید. بهترین زمان مطالعه بستگی به موقعیت و عادات فردی افراد دارد، بعضی ها عادت دارند تا نیمه های شب بیدار بمانند، بعضی ها صبح زود و...افراد باید خودشان نبض خود را در اختیار بگیرند و وقت مطالعه را برای خود تعیین کنند.

به طور کلی می توان گفت که دروس حفظ کردنی را صبح زود بهتر می شود فرا گرفت، اما در هر حال هیچ زمانی برای مطالعه و فراگیری نامناسب نیست.

توصیه هایی در رابطه با زمان مطالعه

برای اینکه فرد بتواند بازه زمانی مناسبی را برای مطالعه داشته باشد، لازم است واقع گرا باشد. بهتر است برای درس هایی که به صورت سخنرانی توسط استاد در کلاس ایراد می گردد، بلافاصله بعد از پایان درس فرصتی برای مطالعه در نظر گرفته شود.

محیط مناسب برای مطالعه

ایجاد محیطی که برای مطالعه مناسب باشد، اهمیت بسیار دارد. عناصر تشکیل دهنده یک محیط مناسب برای مطالعه، برای همه افراد یکسان نیست. هر کس باید خود، آن ها را کشف و تعیین کند. ولی روی هم رفته گروه زیادی از دانشجویان موفق رعایت توصیه های زیر را برای مطالعه ثمربخش و بسیار مفید تشخیص داده اند:

مکان مطالعه باید به گونه ای باشد که در آن «صدای عبور و مرور» و سایر موجبات حواس پرتی  حداقل باشد.

 هوای تازه در اتاق جریان داشته باشد. تمرکز حواس نیازمند حداکثر کارآیی و کفایت جسمی و روحی است. اتاقی که اکسیژن به اندازه کافی ندارد استعداد و کفایت جسمی روحی را کاهش می دهد، و وقتی شرایط جسمی و روحی فراهم نباشد تمرکز حواس به وجود نمی آید.

دمای مناسب محیط

نور مناسب برای اتاق مطالعه ضروری است. علاوه بر نوری که مخصوص میز مطالعه است، همه فضای اتاق باید به حدّ کافی روشن باشد. نور کافی مانع ایجاد تضاد نوری میان دو قسمت از فضای اتاق می شود. تضادّ نوری موجب کشیدگی و خیرگی چشم می شود که خستگی سریع چشم را به دنبال دارد. برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.

تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است.

 

ارسال نظر

خط سلامت
فیلم ها
  • خط سلامت: عشق و حسادت با هم مرتبط هستند زیرا یک هورمون مشترک در این دو احساس نقش دارد. عشق احساسی است که به هورمون…

گزارش ویژه
پادکست
  • 00:00
    00:00
اتاق درمان