اخلاق، سنگبنای هر جامعهای است، اما اکنون بحرانهای اخلاقی گستردهای دامنگیر جامعه ما شده است و در برخی پژوهشها تا ۹۳ درصد از پرسششوندگان اوضاع اخلاقی جامعه را در حد بحرانی ارزیابی میکنند.
به گزارش خط سلامت بیاعتمادی فراگیر بیش از ۸۰ درصد افراد جامعه نسبت به یکدیگر، فساد اداری و ساختاری و شکاف بین نسلی تنها بخشی از بحرانهای اخلاقی و اجتماعی امروز جامعه ماست. ما امروزه در زمانهای زندگی میکنیم که علیرغم پیشرفتهای خیره کننده علم و فناوری در کشورهای صنعتی، ایران ما در چالشهای اخلاقی، فرهنگی و اجتماعی و مشکلات سیاسی و اقتصادی و مدیریتی گرفتار آمده است.
صحبتهای مصطفی معین
به گزارش شرق، این بخشی از صحبتهای مصطفی معین، رئیس انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری در مراسم بیستمین سال تأسیس انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری بود. او با این پرسش که «ارزشهای اخلاقی» و «نهادهای جامعه مدنی» چگونه میتوانند به رفع این بحرانها کمک کنند و چشمانداز بهتری را به جامعه ایرانی نوید دهند، اظهار کرد: پاسخ من به عنوان یک فعال کوچک مدنی در حوزه اخلاق، این است که باید از برج عاجهای نظریهپردازی پایین بیاییم، به متن مسائل و مشکلات جامعه وارد شویم و بهطور جمعی تلاش کنیم تا بلکه یک گفتمان و نهضت اخلاقی برای کمک به عبور از بحران، در همه بخشهای کشور اعم از دولتی، خصوصی و نهادهای عمومی شکل بگیرد.
نقش جامعه مدنی
معین تأکید کرد: طی دهههای گذشته، جامعه مدنی در کشورهای توسعهیافته با تمرکز فعالیتهای خود در حوزههای مختلف اخلاق، آموزش، علم و تکنولوژی، فرهنگ، اجتماع و اقتصاد، نقش مؤثری را در نظامات تصمیمسازی و تصمیمگیری جوامع خود و پیشبرد برنامههای توسعه متوازن و پایدار داشتهاند.
از نظر من، سازمانهای غیردولتی و انجمنهای علمیِ حوزههای اخلاق، جامعهشناسی، اقتصاد، توسعه و سایر زمینههای علمی مرتبط، در یک همکاری و رویکرد بینرشتهای، میتوانند به عنوان نیروی محرکهای برای حل بحرانها عمل کنند. این نهادها نهتنها با ارائه راهحلهای عملی، بلکه با تغییر نگرشها و تقویت «وجدان جمعی» میتوانند زمینهساز تحولی پایدار در ابعاد مختلف کشور و عبوردادن جامعه ایران از بحرانهای درهمتنیده کنونی باشند.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است