حمام کردن فرایندی است که طی آن، مواد زائد و میکروبها از سطح پوست زدوده شده و بهداشت فردی تأمین میشود.
به گزارش خط سلامت، حمام کردن باعث دفع مواد زائد بدن و پاکسازی آن میشود و برای دفع فضولات بدن لازم است. اما توجه داشته باشید منظور از حمام کردن، دوش گرفتن چند دقیقهای نیست!
حمام کردن اصول خاص خود را دارد. شستن صحیح بدن در ابتدای حمام رفتن از پایین به بالاست، با این کار از آسیبهای مغزی جلوگیری میکنید.
حمام کردن باعث دفع مواد زائد بدن و پاکسازی آن میشود و برای دفع فضولات بدن لازم است. اما توجه داشته باشید منظور از حمام کردن، دوش گرفتن چند دقیقهای نیست!
حمام کردن اصول خاص خود را دارد. شستن صحیح بدن در ابتدای حمام رفتن از پایین به بالاست، با این کار از آسیبهای مغزی جلوگیری میکنید.
آداب صحیح حمام کردن
۱. حمام رفتن در حالت کاملاً سیر و یا با معده کاملاً خالی اشتباه است. گرسنه بودن باعث ضعف و با شکم پر حمام رفتن باعث، فساد غذا میشود.
در ضمن استحمام در حالت ناشتا ضرر دارد و حتی برای افرادی که میخواهند غسل کنند توصیه میشود مقداری عسل میل کنند.
۲. حمام رفتن حداقل یک روز در میان و حداکثر هفتهای یک بار مفید است. هر روز حمام رفتن، بدن را لاغر میکند، در حالی که یک روز در میان به حمام رفتن، بدن را چاق میکند.
۳. از خوردن و آشامیدن در زمان حمام کردن خودداری کنید. چون منافذ بدن باز است و رطوبت بدن تحلیل رفته و سبب بسته شدن رگهای بدن میشود.
۴. ابتدا باید پا و دست را با آب تماس دهید و بشویید، سپس کمی آب مزمزه کنید، بعد تنه و در آخرین مرحله سر را خیس کنید. اگر ابتدا سر را با آب تماس بدهید، باعث سردرد و کاهش حافظه، ریزش مو و سردی بدن میشود.
۵. در حمام به یک باره زیر آب داغ نروید. شستشو را باید با آب ولرم شروع و کم کم آب را داغ کنید.
۶. حتماً باید در حمام بنشینید و استحمام کنید، ایستاده حمام کردن اصلاً درست نیست. بدلیل گرم بودن حمام و بالا رفتن دمای بدن، عروق و رگها منبسط میشوند و خونرسانی به سر انسان که بالاترین عضو بدن است، کند صورت گرفته و فشار دوش و شامپو زدن در حالت ایستاده باعث ریزش مو میشود.
سعی شود حتیالمقدور بوسیله تشت حمام کنید. زیرا علاوه بر هدر نرفتن آب، از گاز سمی کلر که در اثر گرما متصاعد میشود و به مرور زمان موجب سرطان ریه می شود، رهایی مییابید.
۷. برای کیسهکشی ابتدا لازم است بدن زیر آب گرم و بخارهای حاصل از آن برای مدتی طولانی خیس بخورد و سپس با استفاده از روشور و کیسه پشمی، کیسه کشیده شود و چرک روی پوست قبل از تماس با صابون از پوست جدا گردد.
"کیسهکشیدن" با کیسه پشمی در حمام، منافذ پوست را باز میکند و میزان اکسیژنرسانی به بدن را دو برابر میکند؛ این امر باعث میشود انرژی و شادابی ما بالا رود و مغز کارکردش بهتر شود و کسالت و رخوت و سنگینی بدن نیز کمتر میشود؛ توجه داشته باشید کیسه کشیدن باید ملایم باشد.
نکته: کیسه کشیدن با سفیداب و سرکه نوعی ماساژ محسوب میشود و اخلاط زیر و روی پوست را حل میکند و تیرگی پوست را برطرف و از چین و چروک پوست جلوگیری میکند.
۸. با صابونهای طبیعی مانند صابون شغاری یا شامپوهای طبیعی به صورت نشسته، یکی دو بار موی سر را بشویید. برای این کار به صورت ماساژ معمولی با کف دستهایتان، صابون را به سرتان بمالید و از چنگ انداختن خودداری کنید.
از شویندههای طبیعی استفاده کنید. بخش زیادی از صابونها و شامپوهای موجود در بازار مصرف کشورمان، شیمیایی هستند و در برخی موارد نه تنها برای بدن و موی سر هیچ سودی ندارند، بلکه عوارض متعددی را نیز با خود به همراه میآورند. چرا که این مواد شیمیایی از طریق پوست جذب و وارد بدن و حتی گردش خون میشوند.
۹. شانه زدن مو به صورت ایستاده و بخصوص در حمام ضرر دارد و باعث ریزش مو میگردد، چون پیازهای مو در اثر تحریک زیاد سست میشوند.
۱۰. برای لیف زدن بدن نیز صابون طبیعی را غیر مستقیم استفاده کنید و آنرا به لیف پشمی یا پنبهای یا ابریشمی بمالید و بعد به بدن بکشید، ضمناً کف صابون برای طولانی مدت روی بدن نماند.
۱۱. استفاده از تیغ برای ازاله موهای زائد بدن مناسب نیست؛ با گذاشتن نوره (داروی نظافت سنتی دارای زرنیخ) هفتهای یکبار تمام سودا و فضولات خون از قلب و مغز بیرون کشیده و دفع میشود؛ کسانیکه مرتب نوره استفاده میکنند، پوستشان تیره نمیشود و هر نوع عفونت پوستی و قارچی را بر طرف میکند و همچنین برای عفونتهای زنان خیلی خوب است.
نکته: قبل از خیس کردن پوست در حمام باید پودر نوره را با مقداری آب گرم مخلوط کرده و روی پوست بگذارید و نباید مدت طولانی روی پوست باشد. زمانی که مو براحتی کنده شود، بسته به پوست افراد که حدود ده دقیقه میباشد.
طبع واجبی شدیداً گرم و خشک است لذا افرادی که دارای طبع به شدت گرم و خشک هستند (غلبه شدید صفرا) و پوستشان گرم و خشک است، ممکن است بعد از استفاده از نوره مخصوصاً در بار اول، شاهد زدن جوشهای ریز باشند که طبیعی است و باید موضع را چرب نمایند تا جوشها از بین بروند. ضمنا نوره را به غیر از سر و صورت برای تمام پوست بدن میتوانید استفاده نمایید.
۱۲. بعد از استفاده از نوره از حنا استفاده کنید تا بدن نرم شود.
۱۳. سنگ پا زدن در حمام موجب دفع سموم بدن میگردد.
هیچگاه صابون را به سنگ پا نکشید چرا که با این کار تکههایی از صابون لابلای سوراخهای سنگ پا میماند و ممکن است باعث ایجاد آلودگی شود. برای استفاده از سنگ پا، باید ابتدا کف ایجاد شده از صابون را به کف پا بمالید، سپس سنگ پا را به کف پا بکشید.
۱۴. گل سرشور مو را خیلی نرم میکند و دقیقاً مانند نرمکنندههای شیمیایی کارایی دارد. بعد از استحمام و پایان حمام، قبل از خروج، مقداری گل سرشور را خیس کرده و روی سر بمالید و بعد از چند دقیقه سر را بشوید و خارج شوید. با اینکار موها خیلی خوش فرم میایستد.
۱۵. قبل از خروج پاهایتان را از زانو به پایین زیر آب سرد بگیرید. این کار فواید و اثرات درمانی زیادی دارد و از بیماریهایی مانند واریس جلوگیری میکند.
۱۶. هنگام خروج از حمام تمام بدن بخصوص سر را خشک نموده و بوسیله حوله سر را بپوشانید در غیر اینصورت کوچکترین تفاوت دمایی بین محیط بیرون و داخل حمام موجب سردردهای پنهان و کاهش حافظه میشود.
۱۷. افرادی که گرمی و خشکی دارند یا سردی و خشکی دارند، عمدتاً بعد از حمام پوستشان خشکتر میشود.
به افراد با طبع گرم و خشک، توصیه میشود که با روغن بنفشه و افراد با طبع سرد و خشک با روغن بادام شیرین یا زیتون روغن مالی کنند. مخصوصاً قسمتهایی از پوست بدن که بیشتر در معرض خشکی است، مانند سر و صورت و گردن و دست و پا.
در چه زمانهایی نباید به حمام بروید؟
- وقتی تب عفونی دارید:، زیرا سبب افزایش تب میشود.
- زمانی که دچار شکستگی شدهاید یا زخمهای بزرگ پوستی دارید:، زیرا محل جراحت را نرم و سست میکند و مانع جوش خوردگی میشود.
- وقتی در جایی از بدن ورم دارید:، زیرا سبب رقیق شدن مواد و حرکت آنها به طرف عضو متورم میشود و این اعضا قادر به دفع مواد زائد نمیباشند.
منبع: تابناک
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است