![چند قاشق نانوپلاستیک در مغز داریم؟ هشدار محققان](https://cdn.khatesalamat.com/thumbnail/NKGfQfHeKBKb/EdZARtDDQWiKpxZlY_IdhE_upYPZSv9EHH3tk0D4RWreabCuDy965tlA6TEa-kzzuf436hnM261gK-7Yke7XS3qrXFoylna0MGDGKMM-6oubYJJI2g0C2mbA5R97LXl-hzYydlomAoNxeuMnja6Femci5NB5i7fVtekhyxMgCyI,/1738922222-68.jpg)
محققان اخیراً در تحقیقات خود به یافتههای نگرانکنندهای در مورد تجمع نانوپلاستیکها در مغز انسان دست یافتهاند. نتایج این مطالعات نشان میدهد که مغز، نسبت به دیگر اعضای بدن مانند کلیهها و کبد، سطوح بسیار بیشتری از میکرو و نانوپلاستیکها را در خود جای داده است.
به گزارش خط سلامت این مواد که اغلب به شکل قطعات کوچک پلاستیکی هستند، سالهاست که در محیط زیست انباشته شده و اکنون به بدن انسان نیز راه یافتهاند.
نتایج تحقیقات: تجمع غیرمنتظره نانوپلاستیک در مغز
براساس گزارشی که در نشریه نیچر منتشر شده است، محققان دانشگاه نیومکزیکو ۵۲ نمونه مغز افراد مرده را بررسی کردند. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که میزان پلاستیکهای انباشتهشده در مغز، در مقایسه با کلیه و کبد، به طور میانگین ۷ تا ۳۰ برابر بیشتر است. شگفتانگیزتر اینکه مغز افرادی که در سال ۲۰۲۴ فوت کردهاند، در مقایسه با کسانی که در سال ۲۰۱۶ جان خود را از دست دادهاند، حاوی مقادیر بیشتری از این ذرات میکرو و نانوپلاستیک بوده است.
این افزایش هشداردهنده احتمالاً به دلیل افزایش گسترده استفاده از پلاستیک در محیط است. بهرغم وجود سد خونی-مغزی که به طور طبیعی باید مغز را از آسیبهای خارجی محافظت کند، به نظر میرسد این سد طبیعی قادر به جلوگیری از ورود نانوپلاستیکها به مغز نیست.
نانوپلاستیکها چگونه وارد مغز میشوند؟
محققان بخش قشر جلوی مغز، که مسئول کنترل رفتاری و تصمیمگیری انسان است، را مورد بررسی قرار دادند. بیشتر قطعات پلاستیکی کشفشده در این قسمت، از نوع پلیاتیلن بودند؛ مادهای که به طور گسترده در ساخت کیسههای پلاستیکی، بستهبندی مواد غذایی، و بطریهای آب مورد استفاده قرار میگیرد.
سوالی که برای محققان همچنان بیپاسخ مانده این است که حضور این ذرات نانوپلاستیک در مغز چه تأثیری بر عملکرد سیستم عصبی دارد. البته نتایج آماری این مطالعه نشان داده که افرادی با سطوح بالاتر نانوپلاستیک در مغز، بیشتر مبتلا به بیماریهایی نظیر زوال عقل بودهاند. با این حال، هنوز ارتباط مستقیم این ذرات با زوال عقل یا دیگر مشکلات عصبی اثبات نشده است. ممکن است این ذرات تنها نشانهای از مشکلات دیگر مانند اختلال سد خونی-مغزی باشند.
نانوپلاستیکها: خطری فراگیر در بدن انسان
تحقیقات نشان دادهاند که میکرو و نانوپلاستیکها تنها به مغز محدود نمیشوند. این ذرات در بخشهایی از بدن انسان مانند کبد، قلب و حتی شیر مادر نیز یافت شدهاند. تأثیرات منفی این مواد بر سلامتی هنوز به طور کامل مشخص نیست، اما به گفته محققان، ارتباط این ذرات با بیماریهایی نظیر سکته مغزی، مشکلات قلبی و کاهش تعداد اسپرم مشاهده شده است. همچنین مطالعات در حال بررسی هستند که آیا این مواد میتوانند خطر ابتلا به برخی انواع خاص سرطان را افزایش دهند یا خیر.
چگونه میتوان از ورود نانوپلاستیکها جلوگیری کرد؟
با وجود همهگیر شدن نانوپلاستیکها، راهکارهایی برای کاهش تماس ما با این مواد وجود دارد. برخی از این روشها شامل موارد زیر هستند:
- شستن دستها پیش از غذا خوردن.
- جلوگیری از مصرف غذاهایی که در تماس با پلاستیک گرم شدهاند.
- استفاده نکردن از بطریهای پلاستیکی برای نوشیدنیها.
- مدیریت درست زبالههای پلاستیکی و تلاش برای کاهش تولید مواد بازیافتی.
در نهایت، لازم است نظارت بیشتری بر استفاده از پلاستیکها صورت گیرد و جامعه علمی به طور مداوم بررسیهای دقیقی در خصوص تأثیرات احتمالی این مواد بر سلامت انسان انجام دهد.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است