![پرونده هستهای ایران: چه کسی مسئول اصلی است و علی شمخانی کجاست؟](https://cdn.khatesalamat.com/thumbnail/yU1HrVGEwinp/EdZARtDDQWiKpxZlY_IdhE_upYPZSv9EHH3tk0D4RWreabCuDy965tlA6TEa-kzzuf436hnM261gK-7Yke7XS3qrXFoylna0MGDGKMM-6oubYJJI2g0C2mbA5R97LXl-hzYydlomAoNxeuMnja6FejutjCtIPHc0tekhyxMgCyI,/1738921315-68.jpg)
موضوع اینکه چه کسی مسئول اصلی پرونده هستهای ایران است، اولینبار در ۶ خرداد ماه سال جاری در شبکه اجتماعی ایکس مطرح شد.
به گزارش خط سلامت در همان زمان، تحلیل «دنیای اقتصاد» رونمایی کرد علی شمخانی از اواخر اسفند ۱۴۰۲ بهعنوان مسئول این پرونده انتخاب شده است. هرچند اجرای امور همچنان در حیطه وزارت امور خارجه باقی مانده است. واگذاری این مسئولیت به شمخانی به دلیل انتخاب وی در خرداد ۱۴۰۰ به ریاست کمیته ویژه هستهای شورای عالی امنیت ملی بوده است.
تداوم ابهام درباره مسئولیت پرونده هستهای
انتشار تصویر و خبری در پایگاه اطلاعرسانی دولت درباره مسئول پرونده هستهای بار دیگر این سوال را در محافل سیاسی مطرح ساخت: مسئول اصلی پرونده هستهای در دولت چهاردهم کیست؟ تصاویر نشان میدهد که علی شمخانی هنگام بازدید از پیشرفتهای صنعت هستهای، در این مقام معرفی شده است. وی همچنین آذر ماه سال جاری تصریح کرده بود که همچنان این مسئولیت را بر عهده دارد.
این در حالی است که شمخانی پس از خرداد ۱۴۰۲ دیگر دبیر شورای عالی امنیت ملی نیست و این سمت به علیاکبر احمدیان بابکی، دریادار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سپرده شده است. تاکنون نیز شمخانی در مذاکرات هستهای با طرفهای خارجی حضور نداشته است. گسترش گزارشها در این زمینه واکنشهای کاربران شبکههای اجتماعی را برانگیخت و برخی از آنان این وضعیت را عامل کاهش اعتبار ایران در صحنه دیپلماسی دانستند.
چالشها و اثرات مدیریت چندگانه
روزنامه خراسان دراینباره نوشت: ناهماهنگی میان شورای عالی امنیت ملی، وزارت امور خارجه و سایر نهادهای سیاسی باعث چالشهایی جدی در کنترل پرونده هستهای شده است. این کشمکشها پیامدهایی همچون عدم شفافیت در روند مذاکرات، کاهش اعتبار دیپلماتیک ایران و اثرات منفی اقتصادی بههمراه دارند. این مسئله نشاندهنده چالشهای داخلی قابلتوجه در تصمیمگیریهای سیاستهای کلان است.
تکذیب دولت
موضعگیریهای رسمی دولتیها نیز بر اهمیت این موضوع تأکید دارد. به گفته محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهوری، تصمیمگیریهای مربوط به سیاستهای خارجی و مسائل حساس کشور در شورای عالی امنیت ملی انجام میشوند و مسئولیت مذاکرات هستهای با وزارت امور خارجه است. وی با اشاره به لزوم همکاری کمیتههای کارشناسی تاکید کرد که همه مسئولان در مدیریت این پرونده دخالت دارند.
همچنین محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیسجمهوری بیان کرد که در دوران او، علی شمخانی هماهنگی عملیاتی را انجام میداد و مذاکرات تحت اختیار وزارت امور خارجه بود. وی افزود که احتمالاً همچنان مذاکرات به عهده دکتر عراقچی است که سابقهای ارزشمند در این عرصه دارند.
بیانیه وزارت خارجه
در بیانیه اخیر وزارت امور خارجه نیز تأکید شده که هیچ تغییری در مدیریت پرونده هستهای ایجاد نشده است. بر اساس این بیانیه، مسئولیت گفتوگوها و مذاکرات در مورد مسائل مربوط به این پرونده همچنان بر عهده وزارت امور خارجه است.
هماهنگیهای کلان بین دستگاههای مختلف نیز تحت نظر شورای عالی امنیت ملی انجام میشود. البته برخی منابع خبری پیشتر ادعا کرده بودند که از ابتدای سال ۱۴۰۳، این پرونده دوباره به علی شمخانی سپرده شده است.
تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است