![راهنمای کامل رژیم غذایی مناسب برای بهبود سلامت تیروئید](https://cdn.khatesalamat.com/thumbnail/llQiKfXHb8q8/EdZARtDDQWiKpxZlY_IdhE_upYPZSv9EHH3tk0D4RWreabCuDy965partGzErZFG-RYAtpS7rWMnOfrkRMmz4lK4BHGAEW6IEPnLF5s_72nkDRV3vI8ARS_ch6ZR7ZJhYcd9guv0coNF1ZAeQEqvDcUsvdk5j1WU/%DA%A9%D9%85+%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DB%8C+%D8%AA%DB%8C%D8%B1%D9%88%D8%A6%DB%8C%D8%AF.jpg)
سلامت تیروئید برای حفظ تعادل و سلامت بدن ضروری است.
به گزارش خط سلامت هنگامی که تیروئید در بهترین حالت خود عمل میکند، سطح انرژی تثبیت میشود، یک فرآیند متابولیک روان تضمین میشود و ثبات ذهنی و عاطفی حمایت میشود.
غده تیروئید یک عضو کوچک به شکل پروانه است که در جلوی گردن شما، زیر سیب آدم قرار دارد. علیرغم اندازه کوچک آن، تیروئید تنظیمکننده مهم بسیاری از فرآیندهای حیاتی بدن است، زیرا هورمونهایی را تولید میکند که بر متابولیسم، سطح انرژی، دمای بدن، ضربان قلب و رشد و نمو عمومی، عمدتاً تیروکسین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) تأثیر میگذارند.
غده هیپوفیز از هورمون تحریککننده تیروئید (TSH) برای کنترل غده استفاده میکند. سرعت تبدیل غذا به انرژی توسط بدن مستقیماً توسط هورمونهای تیروئید T3 و T4 تنظیم میشود. این هورمونها بر همه چیز، از سرعت سوزاندن کالری گرفته تا نحوه عملکرد اندامهای شما، تأثیر میگذارند و به تعیین سرعت یا آهسته مصرف انرژی بدن کمک میکنند.
دمای بدن تا حدی توسط هورمونهای تیروئید تنظیم میشود. دمای بدن ممکن است در نتیجه متابولیسم تسریعشده ناشی از افزایش سطح هورمون تیروئید افزایش یابد. از سوی دیگر، متابولیسم کندتر ناشی از سطوح پایین هورمون تیروئید میتواند منجر به دمای پایینتر بدن شود. برای یک زندگی متعادل و پررونق، در سلامت تیروئید سرمایهگذاری کنید.
انواع تیروئید
کمکاری تیروئید: ناتوانی غده تیروئید در تولید هورمونهای تیروئید کافی (T3 و T4) برای رفع نیازهای بدن منجر به کمکاری تیروئید میشود. در نتیجه، فعالیتهای متابولیکی کند میشود و تقریباً همه سیستمهای بدن را تحت تأثیر قرار میدهد. این یکی از شایعترین بیماریهای تیروئید است و میتواند از نظر شدت متفاوت باشد. تشخیص کمکاری تیروئید ممکن است دشوار باشد زیرا علائم آن میتوانند از نظر شدت متفاوت باشند و به تدریج ظاهر شوند. علائم معمولی شامل ضعف و خستگی، احساس بیحالی، کندی یا خستگی دائمی، افزایش وزن غیرقابل توضیح علیرغم عدم تغییر در رژیم غذایی یا ورزش، عدم تحمل سرما، نوسانات خلقی و افسردگی، بینظمی در قاعدگی و گواتر است.
پرکاری تیروئید: وضعیتی که به عنوان پرکاری تیروئید شناخته میشود، زمانی رخ میدهد که غده تیروئید بیش از حد هورمونهای تیروئید T3 و T4 تولید میکند. متابولیسم بدن توسط این هورمونها کنترل میشود و افزایش آنها میتواند منجر به یک حالت متابولیکی بالا شود که بسیاری از سیستمهای فیزیولوژیکی را تحت تأثیر قرار میدهد. نشانههای معمولی شامل تاکیکاردی است که گاهی اوقات با تپش قلب همراه است، کاهش وزن، اضطراب، بیقراری، بیقراری، عدم تحمل گرما، تعریق بیش از حد، ضعف و خستگی در عضلات است.
بایدها در رژیم غذایی تیروئید
شامل ید: سنتز هورمونهای تیروئید به ید نیاز دارد. ید موجود در منابع غذایی مانند جلبک دریایی، ماهی و صدف، محصولات لبنی مانند شیر، ماست و زرده تخم مرغ را میتوان به طور منظم مصرف کرد. نمک خوراکی مورد استفاده در آشپزی هندی نیز با ید غنی شده است. با این حال، باید در مصرف نمک یددار صرفهجویی کنیم، زیرا مصرف بیش از حد ید میتواند پرکاری تیروئید را بدتر کند.
افزایش مصرف سلنیوم: سلنیوم دارای خواص آنتیاکسیدانی است که از غده تیروئید محافظت میکند و به تبدیل T4، هورمون غیرفعال به T3 که نسخه فعال هورمون است، کمک میکند. سلنیوم به وفور در غلات کامل، مرغ، تخم مرغ، ماهی قزلآلا، ساردین، ماهی تن و آجیل برزیلی وجود دارد.
گنجاندن چربیهای سالم: اسیدهای چرب امگا ۳ عملکرد تیروئید را تقویت میکنند و التهاب را کاهش میدهند. به عنوان مثال، ماهیهای پرچرب، مانند ساردین، ماهی خال مخالی و ماهی قزلآلا، گردو، تخم چیا و تخم کتان.
دریافت فیبر غذایی کافی: فیبر به مدیریت وزن و هضم کمک میکند که هر دو برای عملکرد تیروئید حیاتی هستند. غلات کامل (برنج قهوهای، کینوا و جو)، سبزیجات (سیب زمینی شیرین، اسفناج و هویج)، میوهها (پرتقال، سیب و انواع توتها)، حبوبات (عدس، لوبیا) حاوی فیبر غذایی کافی هستند که باعث میشود فرد برای مدت طولانیتری احساس سیری کند.
خوردن وعدههای غذایی کوچک و مکرر: فرد باید عادتی را برای خوردن پنج تا شش وعده غذایی کوچک در طول روز ایجاد کند. غذاهای ساده و به راحتی هضمشده باید در فواصل منظم مصرف شوند. اگر از رژیمهای سخت پیروی کنید و خود را گرسنه نگه دارید، خود را از بسیاری از مواد مغذی ضروری و ترکیبات زیست فعال محروم خواهید کرد. علاوه بر این، یک برنامه غذایی منظم متابولیسم را در اوج خود نگه میدارد.
نبایدها در رژیم غذایی تیروئید
محدود کردن گواتروژنها: برخی غذاها حاوی موادی به نام گواتروژن هستند که میتوانند در توانایی تیروئید برای تولید هورمونها اختلال ایجاد کنند، به ویژه زمانی که بیش از حد مصرف شوند. محصولات تهیه شده از سویا شامل توفو، شیر سویا و دانه سویا، سبزیجات چلیپایی شامل گل کلم، کلم بروکلی، کلم، اسفناج و کلم پیچ حاوی ترکیبات گواتروژنیک هستند. مصرف این مواد غذایی را به ویژه به صورت خام محدود کنید. آنها را بعد از پخت مصرف کنید زیرا حرارت گواتروژنها را کاهش میدهد.
نه گفتن به غذاهای فرآوریشده: اختلال عملکرد تیروئید ممکن است در نتیجه التهاب و افزایش وزن ناشی از غذاهای بسیار فرآوریشده بدتر شود. تنقلات و دسرهای شیرین، خوراکیهای بستهبندی شده مانند کلوچه یا چیپس، شیرینیها، شکلاتها و نوشابهها مملو از قند، سدیم و چربیهای ترانس هستند که آسیب شدیدی به سلامتی وارد میکنند. سلامت تیروئید ممکن است تحت تأثیر قند قرار گیرد زیرا میتواند منجر به نوسانات وزن شود و التهاب را تشدید کند. برای ارتقاء سلامت تیروئید، غذاهای کامل و غنی از مواد مغذی را انتخاب کنید.
کافئین بیش از حد: به ویژه در موارد پرکاری تیروئید، کافئین میتواند علائمی مانند اضطراب، تپش قلب و مشکلات خواب را بدتر کند. قهوه و نوشیدنیهای انرژیزا حاوی کافئین هستند. برای مصرف مایعات، آب نارگیل، آب لیمو، چایهای گیاهی و سوپ خانگی تسکیندهنده را انتخاب کنید.
نتیجه گیری
برای حفظ عملکرد صحیح تیروئید، انتخاب مواد غذایی مناسب اهمیت زیادی دارد.
مصرف مواد غذایی غنی از ید، سلنیوم، چربیهای سالم و فیبر به تقویت تیروئید کمک میکند، در حالی که باید از مصرف گواتروژنها، غذاهای فرآوریشده و کافئین اضافی اجتناب شود.
رعایت این نکات میتواند به بهبود عملکرد تیروئید و افزایش کیفیت زندگی کمک کند.
برای ورود به صفحه اینستاگرام کلیک کنید.تمام مطالب سایت اختصاصی و توسط تحریریه خط سلامت تولید شده است، استفاده با ذکر منبع و لینک دهی بلامانع است